Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

14. 06. 2013

Pretnje iranskim radnicima BBC-ja

London, 14.06.2013. (B92) - BBC optužio iranski režim da sprovodi "nezabeležen nivo zastrašivanja" porodica njenih iranskih radnika uoči današnjih predsedničkih izbora u Iranu.

Iranske vlasti su, prema BBC-ju, upozorile porodice 15 Iranaca zaposlenih u toj kući u Londonu, da su njihovi životi ugroženi.

"Samo u proteklih nekoliko dana, iranska obaveštajna služba ispitivala je članove 15 porodica u Teheranu i još nekoliko mesta širom zemlje", saopštila je predstavnica BBC-ja Lilijan Landor. 

"Među maltretiranjem su i pretnje da će rođaci izgubiti posao i penziju, i da će im biti onemogućeno da putuju u inostranstvo", navela je ona u saopštenju. 

"Prvi put, zaprećeno je i životima iranskog osoblja BBC u Britaniji", saopštila je Landor. 

Iranci danas glasaju za novog predsednika na izborima za koje konzervativci kažu da će dobiti jedan od njihovih kandidata i nastaviti dosadašnjim putem, dok se reformisti nadaju da okupljeni oko jednog kandidata mogu iznenaditi podeljene konzervativce. 

Više od 50,5 miliona Iranaca ima pravo da glasa za jednog od šest kandidata, od osam koje je odobrio Savet čuvara ustava Islamske Republike Iran, pošto su dvojica u medjuvremenu povukla svoje kandidature. 

Osim što će izabrati naslednika sadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji posle dva mandata ne može ponovo da se kandiduje, Iranci biraju i nove gradske savete.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs