Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

14. 06. 2013

Zatvaranje državne televizije drma grčku koaliciju

Atina, 14.06.2013. (EurActiv) - Zatvaranje grčke državne televizije ERT narušilo je jedinstvo koalicione vlade i moglo bi, upozoravaju neki analitičari, da dovede do prevremenih izbora koji su toj prezaduženoj zemlji sada najmanje potrebni.

Manjinski partneri u koaliciji, koja i tako nije potpuno složna, protive se zatvaranju javnog servisa, kritike su stigle i iz Brisela a Atina i Grčka su reagovali demonstracijama i štrajkom. Nova Radio-televizija Grčke biće osnovana krajem leta ali će imati znatno manje zaposlenih od ukinute.

Grčki konzervativni premijer Andonis Samaras, pod pritiskom zahteva međunarodnih kreditora da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, objavio je 11. juna zatvranje ERT a odluka je doneta u formi dekreta koji ne zahteva odobrenje grčkog parlamenta.

Emitovanje programa ERT obustavljeno je 11. juna pred ponoć i bez posla je ostalo 2.656 radnika televizije.

Državna televizija ERT počela je da emituje radio program 1930-ih godina, a TV od 1960-ih. Iako je uvreženo mišljenje da odražava stavove vlasti, te je u vreme diktature između 1967. i 1974. bila i pod kontrolom vojske, ERT je uživala naklonost zbog regionalnih, kulturnih i sporskih sadržaja koje je emitovala.

Odluka o zatvaranju ERT dovela je do demonstracija u Atini i drugim gradovima i opšteg štrajka u Grčkoj.

Samaras planira da Grčka ostane bez javnog servisa do osnivanja nove RTV krajem leta, na osnovu zakona koji je već u proceduri.

Manjinski partneri u godinu dana staroj koaliciji, socijalistički PASOK i Demokratska levica (DIMAR), usprotivili su se ukidanju Grčke radio-televizije (ERT).

Samarasova Nova demokratija brani se da je zatvranje državne televizije samo privremeno, zbog potrebe da se ona obnovi kako bi bila efikasnija i finansijski održiva.

Portparol grčke vlade Simos Kedikoglu ističe da jedinstvo grčke vlade nije dovedeno u pitanje.

"Možemo da imamo drugačiji pristup, ali nam je cilj zajednički. Nadamo se da ćemo u konsultacijama naći prihvatljivo rešenje za sve", rekao je Kedikoglu podsećajući da će lideri tri partije razgovarati o budućoj ERT 17. juna.

On je ponovio da je zatvaranje ERT privremeno dodajući da tri koaliciona partnera prolaze kroz teškoće, ali da uvek nastoje da dođu do zajedničkih ciljeva.

"Da bi izgradili novu kompaniju, prvo moramo da zatvorimo staru", rekao je Kedikoglu dodajući da je ERT bio "rasipnički raj" i ističući da će državni elektronski mediji biti ponovo otvoreni u novom formatu i sa znatno manje zaposlenih.

Dodao je i da će svi zaposleni dobiti naknade i da će opet moći da se prijave za posao kada se ponovo pokrenu programi.

Predsednik PASOK Evangelos Venizelos rekao je nakon zatvaranja ERT da je njegova stranka "u potpunosti protiv 'zamračivanja' TV-ekrana" dodajući da se PASOK ne plaši izbora.

I Demokratska levica se protivi zatvranju državne televizije i smatra da promene treba sprovesti, ali bez gašenja ERT.

U međuvremenu lider opozocione Koalicije radikalne levice (Siriza) Aleksis Cipras ocenjuje da su vladi "dani odbrojani".

"Javni servis se zatvara ili ako smo napadnuti spolja ili ako je građanski rat", rekao je Cipras čija je partija na izborima 17. juna 2012. godine iznenadila osvajanjem drugog mesta.

Grčki poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe socijalista Spiros Danelis kazao je za Euraktiv Grčka da je zatvaranje ERT "autoritaran potez" grčkog premijera koji nije uzeo u obzir neslaganje druga dva koaliciona partnera.

On je ocenio da su PASOK i Demokratska levica "u zamci" u koalicionoj vladi dodajući da bi se Samarasov potez mogao tumačiti i kao "najava preveremnih izbora".

Novi izbori bi uzdrmali poverenje investitora u zemlju koja samo što se stabilizovala u poslednjih godinu dana.

Analitičari navode da grčka vlada i bez slučaja ERT nije složna zbog toga što Samarasove mere nisu usporile rast nezaposlenosti i jer je vlada nekoliko štrajkova okončala primenom vanredne mere "civilne mobilizacije" - uz pretnju štrajkačima zatvorom.

Na vesti iz Grčke oglasila se i Evropa i komesar za ljudska prava Nils Muižnieks oštro je kritikovao gašenje javnog servisa ERT i pozvao vladu u Atini da opozove tu odluku.

Muižnikes je rekao da odluka o gašenju grčkog javnog RTV servisa predstavlja "težak udarac osnovnom stubu demokratije" dodajući da i privremeno gašenje javnog emitera ugrožava medijski pluralizam i smanjuje slobode izražavanja.

Ta odluka "podstiče tenzije u zemlji koja već pati zbog ozbiljne finansijske i društvene krize", naveo je Muižnies.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs