Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

08. 10. 2013

VB uvodi telo za kontrolu medija

London, 08.10.2013. (B92, Beta) - Britanski zvaničnici usvojili su plan da se uvede nadzorni organ za kontrolu medija u zemlji koji će imati podršku vlade, kaže sekretarka za medije Marija Miler.

Milerova je dodala da je odbačen predlog novina da same sebe kontrolišu.

Milerova je poslanicima u parlamentu danas rekla da je takav nadzorni organ najbolji način za suočavanje sa zloupotrebama otkrivenim posle skandala sa prisluškivanjem telefona iza koga je stajao list "Njuz ov d vorld" Ruperta Merdoka.

Prema rečima Milerove, taj skandal je obelodanio da mediji rutinski krše zakon, presretanjem telefonskih poruka, podmićivanjem političara i upadima u kompjutere da bi došli do ekskluzivnih informacija. 

Istražni komitet, predvođen sudijama, predložio je nezavisno regulatorno telo sa ovlašćenjima da izriče teške novčane kazne i naredi objavljivanje izvinjenja, ali mediji su se pobunili, navodeći da će tako prevelika moć otići u ruke političare. Umesto toga, oni su predložili sistem samoregulacije. 

Na prigovore da bi novo telo moglo da omogući političarima da cenzurišu medije, Milerova je navela da će prioritet ostati da se očuva sloboda štampe u zemlji, "koja čini tako vitalni deo njene demokratije".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs