Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

11. 10. 2013

Novinari CG traže rezultate istraga

Podgorica, 11.10.1013. (B92, Beta) - Novinari crnogorskih medija zatražili su na protestu u Podgorici brzo i efikasno otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca napada na novinare u Crnoj Gori.

Sindikat medija Crne Gore pozvao je ministra unutrašnjih poslova, direktora policije i državnog tužioca da istraže i procesuiraju sve slučajeve verbalnih i fizičkih napada na novinare, a posebno one u kojima su učestvovali javni funkcioneri.

Novinari su pozvali i Evropsku komisiju da „ne prestaje da pita ko stoji iza napada" na medijske radnike, a kolege da budu solidarni u borbi za svoja prava, te da „politiku i podele ostave po strani". 

Povod za protest bio je dva meseca od napada na novinara Tufika Softića i činjenice da nadležni do sada nisu otkrili ko je bacio bombu u dvorište njegove kuće u Beranama niti ko stoji iza tog napada. 

Softić je brutalno pretučen i pre šest godina i ni taj napad na njega do sada nije zvanično rasvetljen. 

On je, međutim, danas s kolegama iz medija i aktivistima nevladinog sektora okupljenim na protestu podelio informaciju da je „sklopljena slika" napada na njega iz 2007. godine, te da su nadležnima poznati napadači i nalogodavac. 

Softić je ispričao da su, prema njemu dostupnim informacijama, napadači i nalogodavac van Crne Gore i izrazio je sumnju u to da se posle šest godina mogu obezbediti dokazi za taj napad. 

I pored sumnje, Softić je javno zamolio nadležne da „makar" rasvetle napad iz 2007. godine. 

Izvršna direktorka „Akcije za ljudska prava" Tea Gorjanc Prelević ocenila je da je država „pala na ispitu" i zatražila da novinari imaju status zaštite kakav imaju službena lica. 

U poslednjoj deceniji više je nerasvetljenih napada na novinare, a do danas nije do kraja rasvetljeno ubistvo direktora „Dana" Duška Jovanovića niti su poznati motivi tog zločina iz 2004. godine. 

Nepoznato je ko je napao i zašto sportskog izvestača Mladena Stojovića pre šest godina u Baru, kao i motiv napada na novinarku „Vijesti" Oliveru Lakić. 

„Još jednom pozivamo i zahtevamo da se taj i svi nerazašnjeni slučajevi napada na novinare rasvetle", istakla je ranije predsednica Sindikata medija Marijana Camović. Prema njenim rečima, zbog učestalosti fizičkih i verbalnih nasrtaja na medijske poslenike bavljenje novinarskim poslom u Crnoj Gori postalo je nepodnošljivo. 

Član Upravnog odbora Sindikata medija Zoran Radulović zatražio je da se istrage napada na novinare ubrzaju, a ukoliko oni koji ih vode za to nisu sposobni, poziciju treba da prepuste drugima. 

„Novinari su česta meta napada i to samo zbog posla kojim se bave. Samo u toku leta je bilo pet napada", naveo je on. 

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević najavio je ranije da će taj resor do kraja godine formirati komisiju koja će proveravati da li su državni organi u slučajevima nerazjašnjenih ubistava i napada na novinare učinili sve iz svoje nadležnosti. 

On je pojasnio da će u komisiji biti predstavnici MUP-a, odnosno Uprave policije, tužilaštva, nevladinog sektora i medija. Crnogorski ministar je dodao da će se prilikom formiranja komisije koristiti iskustva koja postoje u regionu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs