Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

07. 02. 2014

Pokrenut projekat „Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope“

(Medija centar) Osam članica mreže SEENPM, koja okuplja medijske organizacije iz jugoistočne Evrope, zajedno s krovnom organizacijom iz Budimpešte, počelo je realizaciju četvorogodišnjeg projekta „Partnerstvo za projekat razvoja medija jugoistočne Evrope", koji podržava razvoj nezavisnih i odgovornih medija u zemljama zapadnog Balkana.

Centar za nezavisno novinarstvo iz Rumunije (CJI) nosilac je projekta čiji je cilj jačanje sposobnosti medijskih organizacija i medija za poboljšanje radnih uslova i obrazovnih sposobnosti novinara, kao i širenje znanja na zagovaranju i medijskoj pismenosti. Projekat ima za cilj i da informiše i generiše edukativne javne rasprave o slobodi izražavanja, naročito o slobodi medija, i da obezbedi građansku podršku reformskim procesima u oblasti medija.

SEE Partnerstvo za razvoj medija okuplja medijske organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije. Medijski stručnjaci s Kosova i Turske takođe će biti uključeni. Ključne teme projekta su radni uslovi za novinare, obrazovanje i mediji i sloboda izražavanja.

„Uslovi rada novinara jedan su od najosetljivijih problema, jer se medijsko okruženje razvija, a poslovni modeli se menjaju. Cilj ovog partnerstva je dovođenje novih zainteresovanih strana na javnu raspravu o slobodi i nezavisnosti medija i o stvaranju sinergije između medija i sindikata, organizacija koje se bave slobodom izražavanja, nastavnika, roditelja, političara, glumaca itd.", istakla je Joana Avadani, izvršni direktor Centra za nezavisno novinarstvo iz Bukurešta i koordinator projekta SEE Partnerstvo za razvoj medija. 

Aktivnosti projekta uključuju: istraživanje kojim bi se identifikovala „pitanja" koja treba rešiti u svakoj IPA zemlji; trening koji ima za cilj da ponudi učesnicima potrebna znanja, veštine i razvoj stavova kako bi se dodatno uključili u zagovaračke akcije; zagovaračke radnje koje bi bile u skladu s najvažnijim smerovima utvrđenim na nacionalnim radionicama; analize i upoređivanje, kao i koordinacija delovanja na zajedničkim principima među pet IPA zemalja uključenih u projekat. Za te potrebe biće napravljena regionalna politika preporuka koja će pratiti „vruće" teme na evropskom nivou i pogodna za zagovaranje akcija u Briselu. 

U Srbiji projekat sprovode Media i reform centar Niš i Fondacija Medija centar, a članovi SEENPM koji su deo projekta su Albanski medijski institut, Media centar za medije i razvoj civilnog društva (BiH), Medijske inicijative - udruženje za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva (BiH), Makedonski institut za medije, Crnogorski medijski institut i Medijski razvojni centar (Bugarska).

Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom and Accountability Programme, EuropeAid/134613/C/ACT/MULTI.

Za dodatne informacije možete kontaktirati: Cristina Lupu, komunikacijski stručnjak (cristina@cji.ro); Mihaela Danga, asistent projekta (mihaela@cji.ro) ili na nivou Srbije Mladena Velojića, direktora Media i reform centra Niš (mladen@mirc.rs) i u Fondaciji Medija centra Gordanu Mladenović (mladenov@mc.rs). 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs