Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

13. 02. 2014

Broj ubijenih i uhapšenih novinara dramatično raste

Njujork, 13.2.2014. (Beta) - U poslednje dve godine broj ubijenih ili uhapšenih novinara dramatično je porastao, naveo je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u godišnjem izveštaju.

Najviše novinara ubijeno je u Siriji, dok je u Turskoj najveći broj njih uhapšen, navodi se izveštaju "Napadi na mediji" objavljenom sinoć u Njujorku.

U izveštaju se "kao rastuća pretnja" osuđuje i sve opsežnije špijuniranje koje sprovode tajne službe SAD i drugih zemalja.

"Poslednje dve godine bile su apsolutno užasne, najgore u istoriji CPJ", izjavio je direktor komiteta Džoel Sajmon.

U 2013. uhapšeno je 211 novinara, a čak 70 ubijeno, dok je prethodne godine poginuo 21 novinar, a 232 njih je zatvoreno.

Sajmon je ocenio da je uzrok ovakvih rezultata oružani sukob u Siriji gde "nema nikakvog poštovanja za rad medija" i gde su novinari mete ili ginu u razmeni vatre.

Glavni razlog za hapšenje i zatvaranje novinara su optužnice u okviru borbe protiv terorizma.

U izveštaju se navodi da za 94 odsto ubistva novinara u 2013. niko nije optužen. Najveće pogoršanje u medijskim slobodama zabeleženo je u Egiptu, pa je tako ta zemlja prvi put u 2013. u samom vrhu liste po broju uhapšenih novinara, a treća po broju poginulih novinara.

Sirija je i dalje najopasnija zemlja za rad novinara, sa više od 63 novinara poginulih od 2011, a samo u protekloj godini poginulo je njih 29. Više od 80 novinara oteto je u toj zemlji od izbijanja sukoba pre tri godine, a samo u 2013. njih 57.

U Turskoj je uhapšeno najviše novinara - 40, dodaje se u izveštaju.

Komitet je naveo i da su SAD špijuniranjem "podrile svoju globalnu lidersku poziciju u borbi za slobodu izražavanja i otvorenost interneta", pogotovo u naporima da se umanji represija i ograničavanje interneta u zemljama poput Kine i Irana.

U Iranu se u zatvorima nalazi 35 novinara, a u Iraku je u 2013. poginulo deset novinara.

Kina je treća zemlja po broju zatvorenih novinara - 32 uhapšeno je u prošloj godini, dok je druga zemlja u Aziji po broju uhapšenih novinara Vijetnam, gde je u 2013. zatvoreno njih 18.

U Rusiji "atmosfera u oblasti slobode štampe i izražavanja nije bila tako loša od pada Sovjetskog Saveza", navodi se u izveštaju CPJ.

U Latinskoj Americi - Meksiko, Brazil i Kolumbija nalaze se u deset najgorih zemalja sveta po borbi protiv nasilja nad novinarima. U Venecueli više nema "pouzdanog nezavisnog i kritičkog medija", zaključuje se u izveštaju Komiteta za zaštitu novinara. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs