Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

20. 02. 2014

Međunarodna misija osudila nasilje nad novinarima u Ukrajini

Kiev, 20.2.2014. (NUNS) - Međunarodna misija Partnerstvo za bezbednost i zaštitu novinara i slobodu medija u Ukrajini, koja boravi u Kijevu, najoštrije osuđuje nasilje u kojem je juče izgubio život novinar Vjačeslav Veremi a povređeno još najmanje 27 novinara.

Delegacija u kojoj su predstavnici međunarodnih organizacija novinara i drugih organizacija za slobodu izražavanja, pozvala je ukrajinske vlasti da omoguće hitnu nezavisnu istragu koja će odgovorne za nasilje izvesti pred lice pravde.

"Najmanje 167 novinara povređeno je od kraja novembra 2013. kada je počela politička kriza u Ukrajini. Mnogi od povređenih novinara su namerno gađani i nijedan od tih slučajeva nije propisno istražen. Ovo stanje je neprihvatljivo a nekažnjivost podgreva nasilje. Pozivamo sve strane da spreče eskalaciju konflitka i pokažu poštovanje prema radu i fizičkom integritetu medijskih radnika. Podsećamo ukrajinske vlasti na njihovu odgovornost za bezbednost novinara", navodi se u saopštenju Međunarodne misije, koje je centrala IFJ u Briselu prosledila svim svojim članicama - novinarskim udruženjima.

Novinar Vjačeslav Veremi (33) umro je juče ujutro od prostrelnih rana u bolnici u Kijevu. Nepoznati napadači su ga izvukli iz taksija u centru grada, pretukli ga, a zatim, prema svedocima, pucali u njega nakon što je pokazao svoju novinarsku legitimaciju.

Međunarodna misija Partnerstvo je, takođe, veoma zabrinuta zbog pokušaja cenzure, poput slučaja blokiranja Kanala 5 od 18. februara.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs