Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

07. 03. 2014

Nezavisnost medijskih regulatora u raskoraku sa paragrafima

7.3.2014. (NUNS; autor: Svetozar Raković) - U zemljama regiona, poslednjih godina se izmenama zakona umanjuje nezavisnost regulatornih tela u oblasti radiodifuzije, upozoreno je na regionalnoj konferenciji „Pokazatelji nezavisnosti regulatornih tela u oblasti medija", koja je 6. i 7. marta održana u Tirani u organizaciji Saveta Evrope (SE).

Na konferenciji, na kojoj je učestvovao i generalni sekretar NUNS Svetozar Raković, preporučeno je vladama i parlamentima država u regionu da unaprede uslove za nesmetan rad nezavisnih regulatora u oblasti elektronskih medija.

Konferencija „Pokazatelji nezavisnosti regulatornih tela u oblasti medija" okupila je više od 60 predstavnika parlamenata, vlada, nezavisnih regulatornih tela, medijskih i novinarskih asocijacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova.

Ekspertkinja SE Kristina Irion sa Univerziteta u Amsterdamu ukazala je da ne postoji prihvaćena metodologija za merenje formalne ("de jure") i stvarne ("de facto") nezavisnosti regulatornih tela. Ipak, prema njenim rečima, očigledno je da stvarna nezavisnost regulatora zavisi od stručnosti i autoriteta članova upravih organa regulacije, njihove fluktuacije, zavisnosti od parlamentarnih izbora, konkurentnosti medijskog tržišta... Osnovne dimenzije formalne i stvarne nezavisnosti regulatornih tela su: Status i ovlašćenja; finansijska samostalnost; samostalnost odlučivanja; stručnost i transparentnost i odgovornost. 

Snežana Trpevski, profesorka Visoke škole za novinarstvo u Skoplju predstavila je analizu nezavisnosti difuznih regulatornih tela u Makedoniji. Ovo istraživanje pokazalo je da postoji veliki raskorak između formalne i realne nezavisnosti makedonskog regulatora - Agencije za elektronske medije. Posebno je veliki raskorak izmedju normativne i praktične finansijske nezavisnosti. Trpevska smatra da je situacija manje-više slična u drugim zemljama i da je zajednički problem što sami regulatori u svom radu i implementaciji zakonske regulative ne prepoznaju javni interes.

U raspravi je isticano da je u poslednjih desetak godina oblast regulacije elektronskih medija nesumnjivo unapređena u svim zemljama regiona, ali da „škripi" u praksi. Različiti interesi, posebno uticaji političkih i ekonomskih centara moći i dalje predstavljaju krupne izazove za medije i za samu regulaciju. Primetno je da se poslednjih godina izmenama zakona dovode u pitanje prvi, veoma značajni iskoraci u regulaciji radiodifuzije i radu nezavisnih regulatornih tela.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs