Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

14. 04. 2014

Pulicer za "Gardijan" i "Vašington post"

14.4.2014. (RTS) - Zbog pisanja o špijuniranju NSA, britanski "Gardijan" i američki "Vašington post" nagrađeni Pulicerovom nagradom za javni servis. Pulicerova nagrada za udarne vesti dodeljen listu "Boston gloub" zbog izveštavanja o bombaškom napadu za vreme Bostonskog maratona.

Pulicerova nagrada, najviše priznanje u američkom novinarstvu, usledila je 10 meseci nakon što je list Gardijan objavio prvi izveštaj o prisluškivanju telefonskih razgovora stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Taj i naredni izveštaji o aktivnosti američke obaveštajne službe zasnovani su na dokumentima koje je listu dostavio bivši obaveštajac Edvard Snouden.

Špijunski program NSA pokazao je da je vlada prikupljala podatke o milionima Amerikanaca iz telefonskih razgovora i elektronske pošte, a na osnovu "svog tumačenja" američkih zakona usvojenih posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Obelodanjivanje delovanja NSA dovelo je do žučne debate u SAD-u o privatnosti u odnosu sa zaštitom nacionalne bezbednosti i nateralo predsednika Baraka Obamu da nametne ograničenja za takav nadzor.

Najviša čast, i nagrada američkog novinarstva - Pulicera za najnoviju vest pripala je Boston Gloubu za "pokrivenost" bombaškog napada na Bostonskom maraton, 15. aprila prošle godine.

Njujork tajms je osvojio dva Pulicera za fotografiju - Tajler Hiks je dobio nagradu za kategoriju najnovije vesti, za dokumentovanje terorističkog napada na tržni centar "Vestgejt" u Keniji, a Džoš Haner za esej o žrtvi bombaškog napada na Bostonskom maratonu koji je ostao bez nogu.

Centar za javni integritet osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za izveštaje kako su neki advokati i lekari izigrali sistem da bi uskratili rudarima uglja odštetu za bolest "crnih pluća".

Pulicerova nagrada za angažovano izveštavanje pripala je Vašington postu za izveštavanje o podeli bonova za hranu u Americi, ali nagrada za posebno interesantnu ljudsku priču nije uručena.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs