Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

25. 04. 2014

Novi dokazi o ubistvu urednika Dana

Podgorica, 25.4.2014. (Tanjug, B92) - List Dan piše da je tužilštvo došlo do informacije da postoji još jedna policijska službena zabeleška o ubistvu urednika tok lista Duška Jovanovića.

U njoj se, prema pisanju tog lista, pominju Armin Muša Osmanagić iz Bara i Vuk Vulević iz Berana, koji su zbog toga i saslušani.

Podgorički list piše da je reč o službenoj zabelešci koja je sačinjena u prisustvu inspektora, a koja u sudskom postupku nije sprovedena kao dokaz. Listu je u tužilaštvu rečeno da se istraga vodi opsežno, a sprovode se dokazi i proveravaju neke nove informacije.

Jovanović je ubijen krajem maja 2004. godine u ponoć ispred redakcije Dana.

"Tokom saslušanja aktera istrage došli smo do saznanja da o saslušanju osuđenog Damira Mandića postoje dve službene zabeleške koje nisu sprovedene kao dokazi pred sudom, pa smo od MUP-a zahtevali da nam ih dostavi", navodi list saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva.

Oni navode da je jednu od te dve zabeleške objavio dnevni list Dan prošle godine, a da od MUP-a očekuju da im dostave drugu i objašnjenje zbog čega ti dokazi nisu tretirani prilikom sudskog postupka protiv Mandića.

U jednoj od zabelešci, kako se navodi, Damir Mandić je priznao učešće u zločinu i detaljno je opisao ulogu Vuka Vulevića i Muše Osmanagića u likvidaciji urednika Dana.

"Više državno tužilaštvo neće odustati dok ne utvrdi identitet svih koji su učestvovali u ubistvu Duška Jovanovića. Do sada je saslušano nekoliko desetina svedoka, među kojima su policijski službenici koji su bili na uviđaju, oni koji su učestvovali u istrazi, njihove starešine, sudija za istrage, sudija koji je vodio sudski postupak, nekoliko državnih tužilaca i njihovi zamenici", rečeno je iz tužilaštva.

Ključnu ulogu u nedavno otvorenom pretkrivičnom postupku, kako dodaju iz tužilaštva, imali su i članovi Odbora za bezbednost koji su na prethodnoj sednici, na kojoj je tema bila rasvetljavanje napada na novinare, akcenat stavili na istragu o ubitvu Duška Jovanovića.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs