Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

04. 05. 2014

U Grčkoj ponovo radi državna televizija

Atina, 4.5.2014. (Tanjug) - U Grčkoj je danas počela da emituje program nova državna televizija NERIT, nakon što je juna prošle godine ukinuta televizija ERT i to u okviru drakonskog smanjenja budžeta.


Nova televizija je mirno započela rad, za razliku od perioda ukidanja prethodne što je svojevremeno šokiralo naciju. Televizija ERT je do ukidanja radila više od 60 godina, a bez posla je ostalo više od 2.600 ljudi.

Sva tri kanala ugašene javne radiotelevizije ERT naglo su zatvorena 11. juna odlukom Vlade Antonisa Samarasa, podsetio je AFP.

ERT je od zatvaranja postao alternativni i opozicijski medij, a program je emitovala zahvaljujući releju jedne privatne stanice.

Novi grčki radio, internet i televizija (NERIT), započeo je da emituje program vesti koji vodi Andrijana Paraskevopulo, poznato lice sa ERT-a.

Atina je naglo ukinula ERT kako bi dobila pristup fondovima EU i Međunarodnog monetarnog fonda. Njeno zatvaranje dovelo je skoro do pada koalicionu vladu Samarasa nakon što je iz koalicije izašao jedan njegov saveznik, i to zbog ukidanja državne televizije.

Privremena televizija DT je od sredine jula počela da radi u smanjenom obimu, a mnogi od radnika su sada zaposleni na NERIT-u.

Grčki list "To vima" piše u komentaru uglednog novinara Dimitrisa Galanisa da je zatvaranje ERT-a bio ishitren i loš potez.

Udruženje novinara Grčke kaže da vlada još duguje novac bivšim zaposlenima u ERT.

Grčka je bila u recesiji u proteklih šest godina, ali se očekuje da će privreda početi da ostvaruje rast ove godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs