Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

06. 05. 2014

Crnogorska “sedma sila” na udaru nasilnika

Podgorica, 6.5.2014 (autor: R. Vukićević; izvor: NUNS) - Nema opravdanja za zastrašivanja, upozorila je ambasadorka SAD u Podgorici Su Kej Braun povodom dana Slobode medija.

Pojedini medijski radnici i novinari odazvali su se pozivu Sindikata medija, u tradicionalnoj simboličkoj akciji "pet minuta gromoglasne tisane" povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija.

"U periodu između dva praznika desili su se novi fizički i verbalni napadi na medije i novinare u Crnoj Gori. Najprimitivnije uvrede upućene su članovima medijske zajednice, od kojih nisu bili pošteđeni ni njihove porodice. Postavljene su eksplozivne naprave i uništavana privatna i imovina medijskih organizacija, a naše kolege su bile brutalno pretučene. Istvremeno, izostala je odlučna akcija državnih organa da otkriju i procesuiraju počinioce i nalogodavce ovih nedela", navodi se u proglasu Sindikata medija povodom Svetskog dana slobode medija.

U Crnoj Gori inače napadi na novinare i njihovu imovinu traju od 1997. godine. Policija je tokom 1998. godine plenila beogradske štampane medije koji se distribuiraju i prodaju u Crnoj Gori. Pojedini napadi na predstavnike "sedme sile" još uvek nisu otkriveni, kao ni nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika podgoričkog dnevnog lista "Dan" 2002. godine.

Ambasador SAD u Podgogrici Su Kej Braun, povodom dana Slobode medija, u autorskom tekstu objavljenom juče u podgoričkim "Vijestima" piše:" Nema opravdanja za nasilje i zastrašivanje. To je apsolutno neprihvatljivo. Svaki pokušaj insinuiranja da su novinari svojim ponašanjem ili predstavnici civilnog društva isprovocirali napade ili da su dobili ono što su zaslužili samo po sebi predstavlja napad na slobodno i demokratsko društvo".

Ništa ne može opravdati brutalno prebijanje jedne žene, paljenje automobila novinara ili bacanje bombe sa ciljem da se povrede nevini ljudi na radom mestu, istakla je ambasadorka SAD u Podgorici. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs