Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

28. 05. 2014

Novi sajt za mapiranje kršenja slobode govora

28.5.2014. (EurActiv.rs) -Organizacije Indeks cenzure (Index on Censorship) iz Londona i Opservatorija za Balkan i Kavkaz (Osservatorio Balcani e Caucaso) iz Italije pokrenule su internet sajt koji će beležiti kršenje slobode medija u zemljama članicama EU i državama kandidatima za Uniju.

Sajt na adresi mediafreedom.ushahidi.com će prikupljati i mapirati informacije o kršenju slobode medija koje dobije od medijskih profesionalaca i građana, piše u saopštenju dve organizacije.

Indeks cenzure je međunarodna organizacije osnovana 1972. godine koja promoviše slobodu govora i izražavanja.

Pored novinara, organizacija štiti i prava pisaca, korisnika društvenih mreža, blogera, umetnika, naučnika aktivista i građana. Internet adresa organizacije je http://www.indexoncensorship.org/

"Indeks cenzure veruje da je sloboda izražavanja u osnovi slobodnog društva i da će novi internet sajt omogućiti novinarima da prijave kršenja slobode govora čim se dogode", navodi se u saopštenju.

Opservatorija za Balkan i Kavkaz (OBC) - www.balcanicaucaso.org/eng, izveštava o društvenopolitičkim i kulturnim dešavanjima u jugoistočnoj Evropi od 2000. godine.

"Cilj nam je da unapredimo okolnosti u kojima rade medijski profesionalci i građani u Italiji, jugoistočnoj Evropi i Turskoj, a samim tim na unapređenju kvaliteta evropske demokratije", naveo je OBC.

Novi portal je deo projekta koji podržava Evropska komisija.

Izvor: Beta 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs