Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

13. 06. 2014

Govor mržnje i sloboda izražavanja

Priština, 13.6.2014. (Fonet) - Slobodni mediji i zaštita osnovnog prava na slobodno izražavanje u samoj su srži razvoja tolerantnijih i poštovanih društava, izjavila je danas u Prištini predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović.

Mijatović je sa šefom Misije OEBS Žan-Klodom Šlumbergerom otvorili regionalnu konferenciju o tome kako odgovoriti na slučajeve govora mržnje, a ne narušiti slobodu izražavanja.

"Govor mržnje može da naudi onima protiv kojih je usmeren zato što podstiče diskriminaciju, nasilje i druga kršenja ljudskih prava", istakao je Šlumberger.

Mijatović je dodala da jedino izražavanje koje predstavlja direktno pozivanje na nasilje može da bude zabranjeno i da svaki ostali govor, bez obzira koliko problematičan ili uvredljiv, ne treba da bude predmet gonjenja.

Konferencija obeležava početak debate o odgovoru na govor mržnje na Kosovu, kao i razmenu najboljih iskustava Zapadnog Balkana.

Misija OEBS ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost.

Na OEBS konferenciji učestvovalo je više od 50 novinara, pravnih stručnjaka, predstavnika civilnog društva i institucija iz Zapadnog Balkana koji su razmatrali pravne uredbe i iskustva primenjena u regionu u naporu da se govor mržnje umanji.

Oni su istakli da su aktivno učešće civilnog društva i odgovarajući odgovori institucija ključni za suzbijanje govora mržnje, uključujući i govor mržnje na internetu, navodi se u saopštenju. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs