Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

19. 06. 2014

OEBS:Potrebna veća zaštita novinara

19.6.2014. (Tanjug, B92) - Mnogo više se mora uraditi na zaštiti novinara u kriznim zonama kao što je Ukrajina, upozorila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i i saradnju (OEBS).

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je agenciji AFP da su grupe za zaštitu ljudskih prava bile spore u reakcijama na početku krize, uoči masovnih protesta posle kojih je došlo do svrgavanja vlade ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

"Sada je situacija drugačija ali ako se vratimo na početak krize u decembru kada je došlo do prvih takvih napada na (trgu) Majdan na više od 40 novinara, bili smo potpuno sami u tom periodu", istakla je Mijatović.

U nekoliko poslednjih meseci, novinari koji izveštavaju iz Ukrajine su konstantno mete napada i otmica.

U utorak su na istoku Ukrajine ubijena dvojica zaposlenih na ruskoj televiziji, novinar Igor Kormeljuk i majstor zvuka Anton Vološin, čime se broj ubijenih novinara u Ukrajini od početka konflikta popeo na pet, pokazuju podaci Reportera bez granica.

Mijatović je, u svom redovnom izveštaju, navela da je od početka sukoba u Ukrajini došlo do niza slučajeva nasilja počinjenog nad novinarima.

Kako je ona istakla, tela UN i EU za zaštitu ljudskih prava su "vezani" procedurama i potrebno im je odobrenje zemalja-članica pre preduzimanja akcija "i tada su oni mnogo sporiji nego što bi trebalo da budu u rešavanju određenih pitanja".

"To je razočaravajuće", smatra Mijatović, koja je dodala da "nikada nije previše glasova kada treba stati u odbranu slobode medija i bezbednosti novinara širom sveta".

Dug je put koji treba preći da bi se garantovala sloboda medija u svim zemljama članicama OEBS, kojih ima 57, od SAD, Finske do Turske i Tadžikistana, navela je francuska agencija.

"Na moju veliku žalost, situacija u vezi slobode medija je... u opadanju u previše zemalja prema mom mišljenju, posebno kada je reč o bezbednosti novinara", zaključila je Mijatović.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs