Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

20. 06. 2014

Napadnuto 17 novinara na Mundijalu

20.6.2014. (Tanjug, B92) - Najmanje 17 novinara u Brazilu koji izveštavaju sa Svetskog prvenstva u fudbalu bili su žrtve napada od početka spektakla, saopštila je IAPA.

Iz Interameričke novinarske asocijacije su naveli da brazilski zvaničnici moraju da ostanu budni na akte nasilja koji umanjuju pokušaje da se prikupe informacije i izveštaji o protestima ljudi koji se protive Svetskom klupu, dok se milioni stanovnika Brazila bore sa siromaštvom u zemlji.

"Osuđujemo i zabrinuti smo zbog činjenice da, dok obavljaju svoj posao, desetine novinara su pretučene i sprečavane da rade svoj posao, u većini slučajeva od bezbednosnih snaga", rekao je predsednik Komiteta IAPA o slobodi štampe Klaudio Paoliljo.

"Žalimo što se ove agresivne akcije nastavljaju uprkos merama koje su usvojile organizacije novinara i zvaničnih saopštenja ratifikacije principa nenasilja protiv novinara", naveo je Paoliljo.

Od početka Svetskog kupa pre nedelju dana, novinari su napadnuti u Belo Horizonte, Fortalezi, Porto Alegre, Rio de Žaneiro i Sao Paolu pošto su izveštavali za američku mrežu CNN, agencije Rojters i Asošiejted Pres, kao i za druge medije, mada među njima ima i slobodnjaka, takozvanih frilensera.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs