Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

24. 06. 2014

VZS: Pokušaj provale u službene prostorije

24.6.2014. (Vijeće za štampu) - Tokom vikenda 21-22. juna, izvršen je pokušaj provale u službene prostorije Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine.

Ovo nije prvi napad i pokušaj onemogućavanja slobodnog rada samoregulacijskog tijela za štampane i online medije u BiH, Vijeća za štampu, u ovoj godini," navodi se u saopštenju objavljenog povodom ovog slučaja. Upravni odbor Vijeća dalje navodi kako je tokom maja i juna meseca, Vijeće, putem emaila zaprimilo nekoliko ozbiljnih pretnji od osoba kojima nisu udovoljeni njihovi zahtevi da se sankcionišu određeni mediji ili urednici, ili da se zabrani izveštavanje medijima o određenim temama.

U saopštenju se dalje navodi kako su od februara ove godine registrovani kontinuirani hakerski napadi na server zvanične web stranice Vijeća za štampu u BiH. Prema izveštaju administratora web stranice, registrovani su „simultani, ciljani DDoS, Surge Bot i Brute Force napadi", s ciljem obaranja stranice i potpunog onemogućavanja dostupnosti arhive Vijeća za štampu u BiH, koja je javna.

Vijeće za štampu u BiH je samoregulatorno telo koje šititi slobodno, profesionalno novinarsko izveštavanje, dajući priliku građanama da ulažu žalbe i reakcije kada je ta profesionalnost narušena. Njegov slobodni i nezavisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštite ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs