Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

26. 06. 2014

Tužilaštvo: Zabraniti Informer u CG

26.6.2014. (Beta, B92) - Crnogorsko državno tužilaštvo zatražilo je danas od suda zabranu distribucije tabloida "Informer" u Crnoj Gori. Osnovni sud u Podgorici potvrdio je medijima da je tužilaštvo zatražilo privremenu zabranu i distribuciju "Informera" do "pravosnažnosti sudske odluke o njegovoj zabrani". Državno tužilaštvo Crne Gore počelo je istragu u vezi sa serijom spornih članaka tabloida "Informer" protiv aktivistkinje nevladinog sektora Vanje Ćalović.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković saopštio je ranije da je "po službenoj dužnosti formiran predmet" o "Informeru" i da su objedinjene i inicijative za zabranu distribucije lista, koje su podnele nevladine organizacije i direktorka "Monitora" Milka Tadić-Mijović. "Informer" je na naslovnoj strani objavio fotografiju žene koja izgleda kao da seksualno opšti s psom, uz nadnaslov "Sporno crnogorski zooseks skandal" i naslov "Istražite da li je ovo Vanja Ćalović".

Tužilaštvo, po pisanju "Dana", istražuje informacije o poreklu video-snimka koji koji je "Informer" koristio za objavljivanje spornih fotografija.

Rekacija tužilaštva usledila je posle oštrih osuda Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasade SAD, crnogorske skupštine, Ombudsmana i nevladinog sektora, kao i protesta organizovanih u Podgorici poslednjih dana.

Svi u osudama smatraju da je reč o pokušaju diskreditacije istaknute aktivistkinje civilnog društva, a ukazano je da su u ovom slučaju prekšeni ustav i zakoni Crne Gore.

S druge strane, vladajuća Demokratska partija socijalista premijera (DPS) Mila Đukanovića smatra da je neophodno prvo utvrditi autentičnost objavljenog materijala, odnosno da li je reč o falsifikatu ili nije, što je i stav tabloida "Informer".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs