Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

09. 07. 2014

Najviše cenzure na Balkanu

9.7.2014. (Danas, autor: D.D.) - Više od 170 slučajeva kršenja slobode govora prijavljeno je novoj platformi za beleženje takvih primera u zemljama članicama EU i kandidatima za članstvo od kada je pokrenuta krajem maja, a oko polovina takvih slučajeva potiče iz južne ili jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju novog portala.

Organizacije Indeks on senzoršip iz Londona i Oservatorio Balkani e Kaukaso iz Italije pokrenule su krajem maja internet sajt mediafreedom.ushahidi.com, koji beleži kršenje slobode medija u zemljama članicama EU i državama kandidatima za Uniju, prenosi Beta.

Sajt prikuplja i mapira informacije o kršenju slobode medija koje dobije od medijskih profesionalaca i građana novinara. Visoka koncentracija kršenja primećena je u Turskoj, Italiji i Srbiji, navodi se u saopštenju.

U Turskoj je prijavljeno 17 slučajeva, a finansijski i pravni pritisci su, kako se čini, glavno oruđe koje se koristi da ućutka kritičke glasove. U Srbiji, gde je prijavljeno 16 slučajeva, katastrofalne poplave u maju pokrenule su niz zabrinjavajućih postupaka zbog kojih su međunarodna i lokalna zajednica počele da preispituju stanje medijskih sloboda i širenje cenzure u zemlji. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs