Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

10. 07. 2014

Vijeće za štampu: Zahtevi za uklanjanje komentara na portalima

10.7.2014. (Asocijacija medija) - U periodu od 1-30. maja 2014. godine, Vijeće za štampu u BiH primilo je ukupno 161 žalbu građana na pisanje štampe i online medija, od čega se 152 žalbe odnose na pisanje internet portala, 8 žalbi na dnevne listove i magazine, odnosno jedna žalba na sadržaj objavljen na blogu.

Najveći broj žalbi, ukupno 116, odnosio se na zahteve urednicima internet portala za uklanjanjem komentara u kojima su sadržani govor mržnje, huškanje, diskriminacija i netrpeljivost. Zahtevi za uklanjanjem neprimerenih komentara upućeni su portalima klix.ba, nezavisne.com, slobodna-bosna.ba, hercegbosna.org, tacno.net, radiosarajevo.ba, bug.ba, uskoplje.net i tuzlalive.ba.

U 45 slučajeva, žalbenici su zahtevali objavu demantija, reagovanja, ispravke informacije ili uklanjanje teksta, a zahtevi su se odnosili na tekstove objavljene u listovima „Dnevni avaz" i „Oslobođenje"; magazinima „Express", „Bum" i „Azra" i na mnogim blogovima i portalima. Samoregulacijom, odnosno objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, uspešno su rešene 124 žalbe. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs