Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

18. 07. 2014

"CG da istraži napade na novinare"

18.7.2014. (Tanjug; B92) - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozdravila je danas hapšenje dvojice osumnjičenih za pokušaj ubistva novinara Vijesti Tufika Softića 2007.

Mijatovićeva je apelovala na vlasti Crne Gore da istraju u rešavanju napada na novinare.

"To je veoma dobra vest da postoji napredak u ovom slučaju pokušaja ubistva i apelujem na vlasti u Crnoj Gori da istraju dok svi napadi na novinare - posebno ubistvo Duška Jovanovića iz 2004, ne budu rešeni i počinioci i nalogodavci budu privedeni pravdi", navela je Mijatović u pisanom saopštenju koje OEBS prosledio medijima.

Beranci Vladimir Labudović i Ivan Asanović, osumnjičeni da su 1. novembra 2007. godine pokušali ubistvo novinara "Vijesti" Softića, danas su pušteni na slobodu posle saslušanja kod tužioca Rifata Hadrovića, a hapšenje je izvedeno nakon što je tužilaštvo uspelo da dođe do svedoka koji je, pre 15-ak dana, u iskazu detaljno ispričao ko je naredio i koliko je platio da novinar bude pretučen.

U saopštenju OEBS-a Mijatović je pozdravila i spremnost medija u Crnoj Gori da se pokrene proces poboljšanja medijske sfere i otpočne proces izgradnje poverenja između medijskih aktera.

"Drago mi je da postoji sporazum o hitnoj potrebi da se obnovi poverenje u medijskoj zajednici Crne Gore postizanjem sporazuma o zajedničkim profesionalnim interesima, poštovanju etičkih standarda i osnovnih novinarskih principa", navela je Mijatović.

Ona je dodala da je uređenje medijske sfere "najbolji način da se zaštite uređivačka nezavisnost medija, smanji politički uticaj, promovišu profesionalne odgovornosti novinara i medija, kao i da pomogne očuvanje kredibiliteta medija u crnogorskom društvu".

"Moja kancelarija će raditi sa medijskom zajednicom, nevladinim sektorom i ekspertima na razvoju modela samoregulacije koji najbolje odgovara medijskoj sceni u zemlji (Crnoj Gori)", objasnila je Mijatović i dodala da je to rezultat niza susreta sa vlasnicima, menadžerima i urednici iz lokalnih medija - Pobjeda, Dan, Vijesti i Dnevnih novina, nedeljnika Monitor, portala Analitika, Kafemontenegro i PCNEN, kao i sa generalnim sekretarom Saveta za medije za samoregulaciju tokom zvanične posete Crnoj Gori, 2. jula.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs