Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

06. 08. 2014

Stečaj za Pobjedu, radnici na minimalcu

Podgorica, 6.8.2014. (Tanjug) - Podgorički Privredni sud doneće do ponedeljka odluku o uvođenju stečaja u Novinsko-izdavačkom preduzeću "Pobjeda".


Na pripremnom ročištu koje je održano danas, predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić, rekao je da će odluka biti doneta u roku od tri dana, u skladu sa Zakonom o stečaju, i dostavljena svim zainteresovanim stranama, prenose podgorički mediji.

Zahtev za uvođenje stečaja podnela je Poreska uprava zbog duga od 1,5 miliona evra.

Pravni zastupnik predlagača i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore, Mirjana Milić, predložila je da sud donese odluku o uvođenju stečaja u "Pobjedi".

Ona je kazala da je nesporno postojanje zakonskog razloga za pokretanje stečaja i dodala da ostaje pri za sada formulisanim potraživanjima koje ima država, ali da će se još jednom sagledati njihova struktura.

Punomoćnici stečajnog dužnika su saopštili da ne spore postojanje stečajnog razloga, dok je privremeni stečajni upravnik Mladen Marković naveo da su računi "Pobjede" 1. avgust u blokadi u iznosu od 510.000 evra.

On je rekao i da su obaveze preduzeća prema zaposlenima, kojih je 197,430 evra.

Kako se očekuje, u "Pobjedi" će najverovatnije biti uveden klasični stečaj. To znači da će svi radnici dobiti rešenje o otkazu ali će svi dobiti i rešenja da privremeno ostaju, a Zakon predviđa da primaju minimalnu zaradu od 193 evra.

Vlasnik 86 odsto akcija "Pobjede" je država. Vlada je prošle godine preuzela 2,8 miliona evra duga za poreze i doprinose, a zauzvrat je postala vlasnik zgrade tog preduzeća i lokacije na kojoj se nalazi objekat.

Prema nezvaničnim saznanjima koje je jutros objavio list "Dan", jedan broj radnika, za čijim radnim mestom se ukaže potreba, biće pozvan da se vrati na posao posle stečaja.

Izvršni direktor "Pobjede" Lav Lajović je rekao da će novine izlaziti svakog dana i da svi radnici neće ići kući.

Kapital tog preduzeća procenjen je na minus osam miliona, a akumulirani gubitak je 26,23 miliona evra, objavio je taj list.

Grci preuzimaju podgoričku Pobjedu?

Prema pisanju crnogorskih medija, mogući kandidat za preuzimanje Pobjede je kompanija Media nea, u gotovo stoprocentnom vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, inače izdavač konkurentnih Dnevnih novina koje se štampaju u štampariji Pobjede.

Izvršni direktor Media nea, Boris Darmanović, kako navode današnje Vijesti, nije potvrdio, ali ni demantovao ove informacije.

Zahtev za uvođenje stečaja u Pobjedu podnela je krajem jula Poreska uprava zbog duga od 1,15 miliona evra. Kapital Pobjede procenjen je na minus osam miliona evra, a akumulirani gubitak je 26,23 miliona.

Crnogorska vlada je prošle godine preuzela 2,8 miliona evra duga Pobjede za poreze i doprinose a zauzvrat je postala vlasnik zgrade tog preduzeća i lokacije na kojoj se nalazi objekat.

Tako je Pobjeda i dalje u većinskom vlasništvu drzave (86 odsto), iako zakon to zabranjuje još od 2004. godine. Dva ranija tendera za privatizaciju najstarijeg dnevnog lista u Crnoj Gori su propala. Ponudu je na poslednjem tenderu dostavio Dnevni avaz iz Sarajeva, ali su i ti pregovori završili neuspehom, pišu Vijesti.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs