Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

07. 08. 2014

Snoudenu odobrena trogodišnja boravišna dozvola

Moskva, 7.8.2014. (Tanjug) -Nekadašnje saradniku Centralne obaveštaje agencije (CIA) i američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvardu Snoudenu od 1. avgusta ove godine odobrena je trogodišnja dozvola boravka u Rusiji, izjavio je danas njegov zastupnik Anatolij Kučerena, prenele su ruske agencije.


Snouden će, po rečima ruskog advokata, moći slobodno da se kreće po Rusiji i da prelazi granicu ali ne na period duži od tri meseca, preneo je Itar - Tas s. Takođe, Snoden može da aplicira za državljanstvo Rusije za četiri godine.

Snouden može da pretenduje na rusko državljanstvo pošto na teritoriji Rusije bude živeo pet godina, rekao je Kučerana a prenosi RIA Novosti. Prema njegovim rečima, nema govora o davanju političkog azila Snoudenu.

Kučerena je dodao da će Snouden samostalno doneti odluku da li će tražiti državljanstvo ili će u jednom trenutku otputovati u SAD.

Pritom, kako je naglasio, iz SAD nije stizao zvaničan zahtev za njegovo izručenje.

"Zahteva kao takvog, koji bi odgovarao svim međunarodnim pravnim aktima, nema", rekao je Snoudenov zastupnik.

Prema njegovim rečima, postoji pismo Glavnog tužilaštva SAD upućeno Ministarstvu pravde Rusije u kom je kitnjastim stilom opisivana situacija i pružena uveravanja da "nad njim neće biti izvršena smrtna kazna".

Rok za razmatranje Snoudenovog zahteva Federalnoj migracionoj službi za produženje privremenog utočišta istekao je danas, podseća televizija "Raša tudej" (Russia Today).

Bivši saradnik američkih specijalnih službi u Moskvi se nalazi od 23. juna 2013. godine. On je prethodno iz SAD pobegao u Hongkong i odatle u Moskvu, kako bi odelteo za Ekvador, međutim, američke vlasti su mu poništile pasoš i on je ostao u glavnom gradu Rusije.

Snouden je 1. avgusta 2013. dobio privremeno utočište na godinu dana, nakon što je prethodno duže od mesec dana proveo u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo".

Bivši saradnik CIA i NSA predao je medijima materijale o programima za elektronsko praćenje na internetu i u SAD ga optužuju za objavljivanje poverljivih informacija, za šta je zaprećena višegodišnja zatvorska kazna, navodi Itar-Tass.

Kučerena je danas rekao da Snoudena u Rusiji čuva privatna firma za obezbeđenje.

"On nema državno obezbeđenje i ne može ga imati. Da bi se angažovalo državno obezbeđenje mnogo je birokratskih procedura. Njega danas čuva privatna struktura za obezbeđenje", rekao je on.

Prema rečima Kučerene, Snouden radi u svojoj struci, između ostalog, kompjuterskoj tehnologiji i on prima odgovarajuću zaradu. Snouden, kako je rekao, živi skromno "budući da uvek mora da misli o bezbednosti", aktivno uči ruski jezik, a nedostaje mu porodica.

Odluke o tome gde će da boravi, on donosi sam, rekao je Kučerena.

"On se kreće prilično slobodno, posećuje muzeje, prodavnice, pozorišta. To nije tajna", kazao je advokat koji zastupa Snoudenove interese na konferenciji za novinare u Moskvi.

Kučerena je rekao da će se Snouden "čim se pojavi i najmanja mogućnost" sresti sa novinarima.

"Ne želim da govorim u njegovo ime ili umesto njega. On će da odgovori na pitanja koja dobije putem interneta", rekao je ruski advokat.

Asanž Snoudenu: Budi oprezan ako budeš putovao

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž savetovao je bivšem saradniku američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu da bude oprezan ako odluči da putuje u inostranstvo, pošto mu je Rusija odobrila dozvolu boravka u toj zemlji.

Snoudenu je od 1. avgusta odobrena trogodišnja dozvola boravka u Rusiji, što znači da može slobodno da se kreće po zemlji i putuje u inostranstvo, ali ne na period duži od tri meseca, izjavio je njegov advokat Anatolij Kučerena.

"Naravno, savetujemo da bude izuzetno oprezan (prilikom putovanja) zarad njegove fizičke bezbednosti", rekao je Asanž tokom videokonferencije, održane na forumu posvećenom slobodi govora u Meksiko Sitiju.

Kako je prenela agencija AFP, Asanž (43), koji više od dve godine boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pojavio se sa bradom i dužom sedom kosom.

Asanž je zatražio azil od Ekvarodora u junu 2012. godine, posle iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbegne izručenje Švedskoj, gde je potvrđen nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih dela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja on negira.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na Vikiliksu tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs