Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

20. 08. 2014

Ekstremisti pogubili američkog novinara

Damask, London, 20.8.2014. (Tanjug) - Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju, koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.


Snimak, sa naslovom "Poruka Americi", počinje scenama predsednika SAD Baraka Obame koji obrazlaže odluku o vazdušnim udarima u Iraku. U sledećem kadru vidi se muškarac koji se identifikovao kao Džejms Foli, obučen u narandžasti jednodelni kostim, kleči na zemlji u pustinji. Pored njega stoji naoružani čovek obučen u crno.

Foli (40) je uputio poruku porodici i njegovu smrt doveo u vezu sa američkom kampanjom bombardovanja ciljeva Islamske države u Iraku.

Njegovo ime se pojavljuje na snimku ispisano i na engleskom i arapskom, a scena je snimljena sa najmanje dve video kamere i profesionalno je montirana, ukazala je agencija AP.

Potom se maskirani ekstremista, koji ima britanski akcenat, predstavio kao član Islamske države, a za Folija je rekao da je američki državljanin.

"Kao (američka) vlada prednjačili ste u agresiji prema Islamskoj državi", poručio je on. U trenutku kada se vidi da počinje da seče vrat američkom novinaru, video snimak se zamagljuje do potpunog crnila.

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Sotlof je otet pre godinu dana na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Porodica DŽejmsa Folija je potvrdila njegovu smrt na strani Fejsbuka, pokrenutoj za podršku njegovom puštanju.

"Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca", navodi se u postu Folijeve majke, koja je takođe apelovala na ekstremiste da poštede živote drugih talaca.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Pre tri godine, bio je među manjom grupom novinara koji su šest nedelja proveli u pritvoru u Libiji pod optužbom da su nelegalno ušli u zemlju. U maju 2011. godine, u jednom intervjuu Foli je govorio o tome da je bio svedok pogibije kolege novinara. Isticao je da je "novinarstvo novinarstvo" i da obožava da piše i izveštava.

Neimenovani američki zvaničnik je saopšio da je video, po svemu sudeći autentičan, a druga dvojica da je žrtva sigurno Foli. Očekuje se da će se Obama kasnije tokom dana obratiti javnosti. Zvaničnici Stejt departmenta i Pentagona tražili su da se video snimak ukloni sa sajtova.

U Londonu je saopšteno da će premijer Dejvid Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je nešto kasnije danas da je osob sa video snimka "izgleda Britanac".

Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke Islamske države i drugih organizacija i da su umešani u zločine, kazao je Hamond za Bi-Bi-Si (BBC).

Hamond je istakao da moguće učešće Britanca u tome ukazuje na rizik da oni koji se bore na strani islamskih ekstemista mogu da se vrate u Britaniju i tu izvrše napade, prenela je agencija AP.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine. Slučaj će, ako se potvrdi autentičnim, najverovatnije zakomplikovati američku umešanost u Iraku i napore Obamine administracije da obuzdaju Islamsku državu, koja je aktivna i u Iraku i u Siriji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs