Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

21. 08. 2014

Ubica američkog novinara najverovatnije Britanac

London, 21.8.2014. (Tanjug) -Britanski stručnjaci za bezbednost i policija pomoću softverske opreme za prepoznavanje glasa pokušali su da identifikuju maskiranu osobu koja je ubila američkog novinara Džejmsa Folija, ranije otetog u Siriji, u znak protesta zbog bombardovanja Iraka.


Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je maskirani ubica verovatno britanski državljanin, a lingvisti veruju na osnovu akcenta ubice da je on verovatno iz Londona, prenela je agencija AP.

Prema navodima neimenovanog bivšeg zarobljenika, koji je bio zatočen u Siriji, maskirani ubica je jedan od nekoliko britanskih muslimanskih ekstremista, koje nazivaju „Bitlsi", objavio je Gardijan.

Kameron je ocenio da je ubistvo Folija „brutalno i varvarsko".

Ekstremisti koji su pre dva dana objavili snimak na kojem odrubljuju glavu Foliju, zapretili su da će ubiti još jednog zatvorenika koji je takođe američki novinar.

Interpol je upozorio danas da egzekucija američkog novinara ukazuje na potrebu za koordinisanom međunarodnom akcijom protiv priliva stranih boraca koji se pridružuju ekstremistima na Bliskom Istoku.

U saopštenju Interpol ističe da smrt Džemsa Folija odslikava "izopačenost" grupe Islamska država (IS) u Iraku i Siriji i ukazuje na opasnost za neke druge nevine ljude u tom regionu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs