Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

30. 10. 2014

Evropska kampanja protiv vlasničke koncentracije u medijima

30.10.2014. (Beta, EurActiv.rs) - Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je 30. oktobra novinare i druge medijske radnike širom Evrope i sveta da se i ove godine uključe u kampanju "Podrži novinarstvo" (Stand Up For Journalism). Sedmu godinu za redom, EFJ poziva svoje članice da 5. novembra ili u prvoj sedmici tog meseca podignu glas u znak solidarnosti s novinarskom profesijom, a ove godine tema je sve veća vlasnička koncentracija u medijima.

Upravni odbor EFJ predložio je svojim članicama - novinarskim udruženjima i sindikatima, da 5. novembra javno ukažu na negativne posledice prekomerne vlasničke koncentracije u medijskoj industriji.


Novi akteri na globalnoj medijskoj sceni, uključujući Google, predstavljaju ozbiljnu pretnju ne samo za medijski pluralizam, već i za opstanak slobodnih novinara, posebno na lokalnom nivou, saopštio je EFJ.

Dodaje se da mnogi tajkuni kupuju medije kako bi direktno uticali na njihovu uređivačku politiku.

U zemljama istočne i jugoistočne Evrope, vlasnici kompanija iz drugih oblasti kupuju medije i kako bi ostvarili direktnu kontrolu nad informisanjem i promovisali svoje interese i ideologiju.

EFJ je pozvao svoje članice da se pridruže akciji pokretanjem inicijativa u svojim zemljama koje bi se fokusirale na pitanja koja se tiču novinara, uključujući akcije na radnom mestu.

Preporučuje se organizovanje konferencija na temu kampanje o prekomernoj medijskoj koncentraciji, slobode štampe i novinarstva kao javnog dobra. Na istu temu može se organizovati potpisivanje peticija i javnih pisama političarima i državnim insitucijama.

Sindikatima se preporučuje da organizuju masovno podnošenje žalbi na poslu zbog otežanih uslova rada, neadekvatnih plata, prekomernog radnog vremena. U redakcijama se mogu organizovati kratki prekidi rada s porukama za odbranu kvaliteta novinarstva i medijske etike.

EFJ je pripremio video kampanju o uticaju medijske koncentracije na kvalitet novinarstva u Evropi www.youtube.com/watch?v=0wkn-NgT8to .

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs