Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

29. 10. 2014

Mađari protiv uvođenja takse na internet

29.10.2014. (AFP, EurActiv.rs) -U Mađarskoj ne jenjava nezadovoljstvo zbog najavljenog uvođenja takse na korišćenje interneta, najnovije mere konzervativne vlade koju su kritikovale EU i SAD. Više desetina hiljada građana je 28. oktobra demonstriralo protiv te mere u Budimpešti, drugi put u protekla tri dana, a demonstracije su se proširile i na druge gradove. Oni smatraju da se tom merom guše slobode, dok vlasti uveravaju da je cilj samo da se popuni državna kasa. Odlazeća evropska komesarka za digitalnu agendu Neli Kros (Nelie Kroes) upozorila je da će uvođenje takse na korišćenje interneta predstavljati presedan u Evropi.

 

Prve demonstracije protiv uvođenja takse na internet održane su 26. oktobra u Budimpešti i na njima se okupilo 10.000 građana, dok je dva dana kasnije u mađarskom glavnom gradu, prema medijima, protestovalo više desetina hiljada građana. Demonstracije, jedne od najmasovnijih od dolaska na vlast konzervativaca 2010, proširile su se na osam mađarskih gradova.

Vladajuća konzervativna stranka Fides, premijera Viktora Orbana, ponovila je da je cilj tog plan, o kome parlament treba da se izjasni 17. novembra, samo da popuni državnu kasnu. Vladajuća stranka je predložila da taksa bude najviše dva evra ili 700 forinti mesečno za građane, a oko 15 evra za preduzeća.

Direktor instituta Politikal kapital (Political Capital) Peter Kreko rekao je da, međutim, građani različitih opredeljenja i godina koji su se okupili na protestu pomoću mreže Fejsbuk (Facebook), "ne protestuju zbog 700 forinti već da bi izrazili svoje nezadovoljstvo".

"Orban je usmerio vlast ka Istoku, dok je društvo okrenuto Zapadu", rekao je on.

Demonstranti su 28. oktobra, osim zaheva za ukidanje takse, uzvikivali parole "Orbane, napolje" i osudili navodno približavanje mađarskog premijera ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Neki su uzvikivali i "Evropa, Evropa!"

Jedan od organizatora demonstracija Balaš Guljaš je rekao da najavljena mera ugrožava pravo na informisanje. On je rekao za AFP da je u oblasti medija koja je već bila predmet kontroverzne reforme 2010, najmanja kontrola na internetu.

Evropska komisija je ocenila da uvođenje takse ugrožava razvoj digitalne ekonomije, kao i da predstavlja "najnoviji u nizu problematičnih postupaka" protiv sloboda u Mađarskoj.

Američki otpravnik poslova u Budimpešti prošle nedelje je kritikovao "promenu klime, slabljenje pravne države, napade protiv civilnog duštva i nedovoljnu transparentnost" u toj zemlji.

Orban je i ranije dolazio u sukob sa EU i SAD zbog koraka koje je preduzimao, pre svega u vreme prvih reformi njegove vlade u periodu 2011-2012.

Orban je ponovo izabran za premijera nakon izbora u aprilu na kojima je uspeo da obezbedi većinu od dve trećine poslanika. Njegova stranka je osvojila i najviše glasova na izborima za Evropski parlament u maju, kao i na opštinskim izborima u oktobru, dok je opoziciona levica oslabila, a stranka ekstremne desnice Jobik ostala na istom.

Oznažen tim uspesima lider konzervativaca je krenuo ovog leta u stvaranje "neliberalne" države, a nije propuštao priliku da kritikuje uvođenje sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize.

Mađarski premijer daje prednost svom "pragmatizmu" i smatra da su njegovi stavovi u skladi sa članstvom Mađarske u EU i NATO. Međutim, u njegovom okruženju mogu se čuti žestoke kritike na račun Brisela i Vašingtona. Predsednik parlamenta Laslo Kover je išao dotle da je izjavio 27. oktobra da bi Mađarska mogla da istupi iz EU.

Kreko je ocenio da "Fidesu predstoje vrlo teški trenuci, s obzirom na unutrašnju političku situaciju i diplomatske pritiske spolja, kao i na podele unutar stranke i teškoće u izradi budžeta".

On je upozorio da će bunt protiv taksi na korišćenje interneta oslabiti ako se "politički ne kanališe". Međutim, opoziciona levica koja je izgubila kredibilitet, prema oceni analitičara, nema dovoljno snage da iskoristi sadašnje prilike kako bi uzdrmala stranku na vlasti.

Analitičarka Kornelija Mađar iz Mađarskog progresivnog instituta ocenila je da je moguće da Mađarska izgubi poverenje stranih investitora zbog pogoršanja njenih odnosa sa zapadnim saveznicima.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs