Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

16. 12. 2014

RSF: U svetu ubijeno 66 novinara 2014.

16.12.2014. (Beta, AFP, EurActiv.rs) - U svetu je ove godine ubijeno 66 novinara, što je manje nego 2013, ali se povećao broj otmica novinara, podaci su međunarodne organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF). Prema tim podacima koji su objavljeni 16. decembra, tokom ove godine u svetu je oteto 119 novinara, a 40 ih je još u zatočeništvu. U svetu je od 2005. ubijeno 720 novinara, a tekuća godina je među godinama sa najmanjim brojem ubistava, ali je karakteriše pojava ekstremnih oblika nasilja nad novinarima poput odrubljivanja glave.

 

Tokom prošle godine, u svetu je ubijen 71 novinar, a 87 ih je oteto, navodi se godišnjem izveštaju RSF i dodaje da se u ovoj godini beleži različiti oblici ekstremnog nasilja nad novinarima, kao što je odsecanje glave dvojici novinara.

"Redak je slučaj da su novinari ubijeni na tako svirep način i da je taj čin uživo snimljen", naveo je RSF, aludirajući na video snimke pogubljenja američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, kojima su ekstremisti iz Islamske države odsekli glave.

Dve trećine ubistava novinara desilo se u oblastima zahvaćenim sukobima - u Siriji, koja je, kao i prošle godine, najopasnija zemlja za novinare, ubijeno je 15 novinara, u pojasu Gaze sedam, na istoku Ukrajine šest, u Iraku i Libiji po četiri. U Libiji su u poslednjih pet meseci tri novinara ubijena na ulici.

Broj ubijenih novinarki se udvostručio sa 3 na 6, a one su stradale u Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Egiptu, Avganistanu i Filipinima.

Počinioci žele da "spreče nezavisno informisanje i razuvere one koji žele vesti iz drugog ugla. Zastrašivanja su toliko različita da je dva puta više novinara (u odnosu na 2013) odlučilo da pobegne iz svojih država, mnogo više nego prošle godine", dodaje se u izveštaju.

U 2014. ukupno 139 novinara je pobeglo iz svojih domovina, posebno iz Libije i Sirije.

Broj otmica novinara se povećao za 37% u 2014. godini, posebno u Ukrajini, gde su kidnapovana 33 novinara. U Libiji je oteto 29 novinara, Siriji 27, a u Iraku 20. Tom porastu je pre svega posebno doprinela ofanziva ekstremista iz Islamske države i nestabilnost u Libiji.

Trenutno u svetu je 40 novinara u zatočeništvu kao i tri novinara-građanina koji imaju blogove na internetu. Većina tih novinara (90%) su lokalni novinari. U Siriji oružane grupe drže u zatočeništvu 22 novinara, od kojih su 16 Sirijci. U Iraku je osam novinara zatočeno i svi su Iračani.

Pored otmica i ubistava, 178 novinara i isto toliko novinara "blogera" se nalazi u zatvoru.

RSF navodi da su 853 novinara uhapšena, a da je 1.846 novinara bilo izloženo pretnjama ili napadima.

Što se tiče hapšenja, dve zemlje su na vrhu rang liste - Ukrajina u kojoj su bilo vlasti, bilo proruski pobunjenici uhapsili 47 novinara i Egipat, u kome je 46 novinara uhapšeno pod izgovorom da su povezani za Muslimanskom braćom ili zbog "ugrožavanja nacionalnog jedinstva".

Slede Iran sa 45 uhapšenih novinara, Nepal (45) i Venecuela (34).

Ukrajina sa 215 napadnuta novinara drži rekord u napadima na novinare posebno kada je reč o "policijskom nasilju usmerenom protiv novinara koji su izveštavali o događajima na Trgu Majdan u januaru i februaru", navodi RSF.

Napadi na novinare su česti i u Venecueli gde je napadnuto 134 novinara, zatim u Turskoj (117), Libiji (97) i Kini (84). RSF optužuje kinesku Komunističku partiju da "koristi policajce u civilu kako bi sprečile novinare da izveštavaju o protestima, kao i verbalno i fizičko nasilje koji se prelilo i na Hong Kong".

Konstatuje se da u Turskoj godinu dana nakon demonstracija protiv vlasti nisu kažnjeni odgovorni za nasilje policije nad demonstrantima i da su novinari i dalje izloženi prekomernoj upotrebi sile.

Kina prednjači i po broju novinara koji služe kazne zatvora. Na tu zemlju otpada 17% novinara u zatvorima u svetu i 44% novinara-građanina. Eritreja, Iran i Sirija takođe su kao i prošle godine "najveći zatvori" za novinare u svetu. U tome ih prati Egipat.

Najveći broj blogera u zatvoru se nalazi u Vijetnamu.

S druge strane, kao pozitivno se izdvaja to što opada broj ubistava u zemljama u kojima nema rata, poput Meksika, Indije i Filipina.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs