Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

12. 01. 2015

Letonija predlaže alternativu ruskoj TV propagandi

12.1.2015. (EurActiv.rs) - Letonija namerava da pokretanjem nezavisnih i kvalitetnih medija na ruskom jeziku, uključujući TV kanal na ruskom, odgovori na propagandu Rusije, najavili su zvaničnici te zemlje koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU. Ruski je maternji jezik 40% stanovnika Letonije koji redovno prate ruske TV kanale. Letonija želi da kanal na ruskom bude evropski projekat ali je verovatnije da će ga delom finansirati Brisel, a delom zainteresovane zemlje. Na nivou EU pokretanje evropskog TV kanala na ruskom podržava 15 članica. Za sada se tim projektom bave nezavisni eksperti a da li će biti realizovan, znaće se na proleće.

 

Viktors Marakrovs, savetnik letonskog ministra spoljnih poslova Edgara Rinkevičsa, rekao je da vlada u Rigi snažno podržava napore Evrope da se podstaknu inicijative za pokretanje nezavisnih i kvalitetnih medija na ruskom jeziku, preneo je EurActiv.com.

On je kazao da se Letonija nada da će planovi biti konkretizovani kao rezultat nezavisnih ekspertskih rasprava u organizaciji nevladine organizacije Evropski doprinos demokratiji sa sedištem u Briselu i da će se rezultati znati u maju. Nezavisni eksperti trebalo bi da daju predloge do aprila a nakon toga sve će biti "u rukama politike" i znaće se da li će jedna od opcija biti pokretanje "evropskog ruskog TV kanala".

Za oko 40% Letonaca ruski je maternji jezik i oni redovno prate ruske TV kanale, uključujući RBK Ren TV, RTR Planeta, NTV Mir.

Letonija se već neko vreme žali na pojačanu rusku propagandu pa je stalna predstavnica te zemlje u EU Ilze Juhansone nedavno istakla da je "odgovornost države" da obezbedi alternativni pogled na događaje.

"U poređenju sa propagandom iz sovjetske ere, razlika je što su danas ti kanali 'na fonu' sa osećanjima naroda", kazao je Makarovs priznajući da je Moskva sa porukama koje danas šalje mnogo uspešnija nego u sovjetsko doba.

Makarovs je rekao i da je većina ruskih kanala koji prave program za emitovanje u Letoniji registrovana u Velikoj Britaniji i Švedskoj pitajući se "da li je normalno da kanal treće zemlje za prikazivanje u jednoj članici Unije bude registrovan i pod regulativom druge članice EU".

On je izrazio sumnju da takva praksa može da obezbedi poštovanje pravila iz direktive EU o audiovizuelnim medijskim uslugama. Makarovs smatra da medij koji radi program za specifičnu zemlju treba i da bude registrovan u toj zemlji.

U cilju borbe sa ruskom propagandom, letonski zvaničnik kao mogućnost vidi "alternativnu sa uporedivim tehničkim uslovima" što bi bio TV kanal sa kvalitetnim šou programom. Time bi se taj kanal razlikovao od verzije Juronjuza (Euronews) na ruskom koji je samo informativni kanal.

Savetnik letonskog ministra spoljnih poslova takođe insistira da na rusku propagandu ne treba odgovarati evropskom i kaže da planirani TV kanal treba da bude uređivački slobodan.

Iako Letonija želi da planirani TV kanal bude projekat EU, čini se realnijim da će ga delom finansirati Evropska komisija a kofinansirati "zemlje kojih se tiče" i one koje budu želele da učestvuju, rekao je Makarovs koji je kao moguće "volontere" u projektu pomenuo Švedsku i Dansku.

Kada je reč o drugim medijima za zauzdavanje ruske propagande, Makarovs smatra da bi jedna od opcija mogao da bude radio. Međutim, kako je kazao, nema potrebe za uključivanjem "onlajn" medija jer većina sajtova u Letoniji ima izdanje na ruskom.

Evropska TV protivteža ruskoj propagandi

Rinkevičs je nedavno u jednom intervjuju rekao da evropski TV kanal na ruskom jeziku ne bi bio "još jedno propagandno oruđe" a, kako prenosi britanski Indipendent, 15 članica EU, uključujući one na istoku bloka, Britaniju, Skandinaviju i Poljsku, neformalno podržava plan pokretanja evropske televizije na ruskom.

Inače, ideja evropskog TV kanala na ruskom nije nova i njome se Vašington i Brisel poigravaju od kako je ruski predsednik Vladimir Putin počeo da širi vlast nad medijima pre deset godina.

U oktobru 2014. Putin je potpisao zakon kojim se ograničava strano vlasništvo u medijima u Rusiji, čime je pojačao kontrolu nad nekim od najznačajnijih nezavisnih izdanja koja su objavljivala vesti u kojima se kritikuju Putin i njegovi saveznici.

Evropska televizija na ruskom uglavnom bi bila usmerena na Letoniju i Estoniju, gde živi najveći deo populacije koja govori ruski u EU. Tu je i Litvanija u kojoj više od polovine stanovnika govori ruski.

Urednica TV Letonije Rita Raduša priznaje da će biti teško konkurisati ruskim kanalima koji više troše na program u udarnom terminu nego državna TV za ukupan program na ruskom jeziku.

U međuvremenu će Letonija kao predsedavajuća EU nastojati da sruši stereotipe i uveri Moskvu da njena politika neće biti antiruska ni na koji način, rekao je Rinkevičs 7. januara u Rigi na zvaničnom obeležavanju preuzimanja predsedavanja za novinare iz 28 članica EU.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs