Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

16. 01. 2015

EFJ protestuje zbog presude makedonskom novinaru Kežarovskom

16.1.2015. (EFJ; NUNS) - Evropska federacija novinara (EFJ) izražava duboku zabrinutost zbog izricanja presude Apelacionog suda u Skoplju makedonskom novinaru Tomislavu Kežarovskom na dve godine zatvora.

Apelacioni sud je juče izrekao izvršnu presudu Kežarovskom kojom je preinačio prvostepenu presudu Osnovnog suda sa 4,5 na 2 godine zatvora.

Kežarovski, koji je trenutno u kućnom pritvoru, po novoj presudi trebalo bi da bude vraćen u zatvor na još 5 meseci, do punog izvršenja kazne.

EFJ i njene članice Udruženje novinara Makedonije (AJM) i Sindikat makedonskih novinara i medijskih radnika (SSNM), pozivaju makedonske vlasti da odmah oslobode Tomislava Kežarovskog.

"Samo je radio svoj posao. On nije ni trebalo da bude zatvaran zbog ovih optužbi. Ova sudska odluka je prava šteta za zemlju", izjavio je predsednik EFJ Mogens Blicher Bjerregard. "Presuda šalje poruku cenzure drugim novinarima u Makedoniji. Na drugim mestima u Evropi, novinari mogu da sprovode istražne izveštavanje o pitanjima od javnog interesa slobodno i bez pretnji zatvorom. Prijavićemo ovaj slučaj svim međunarodnim organizacijama koje se bave medijskim slobodama ".

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 16. 01. 2015. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs