Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

16. 01. 2015

Tim si odveo u smrt, šta ti je to trebalo?

16.1.2015. (Naše novine) - Posthumno obraćanje osnivača „Šarli ebdoa" nastradalom uredniku.

Osnivač Anri Rusel (80), koji je 1970. učestvovao u stvaranju prvog izdanja „Šarlija Ebdoa", obratio se Šarbonijeu posthumno u kolumni rečima: „Zaista ti ovo zameram".

Osnivač „Šarlija Ebdoa" uputio je kritike ubijenom uredniku satiričnog nedeljnika Stefanu Šarbonijeu da je „odvukao tim" crtača u smrt jer je preterao sa provokativnim karikaturama objavljenim u listu.

Anri Rusel (80), koji je 1970. učestvovao u stvaranju prvog izdanja „Šarlija Ebdoa", (koji se tada zvao „Hara Kiri Ebdo"), obratio se Šarbonijeu posthumno rečima: „Zaista ti ovo zameram" u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu „Nuvel Obs". Šarb je bio tvrdoglav Rusel, koji piše pod pseudonimom Delfejl de Ton, izjavio je da Šarbonije bio „neverovatan momak", ali takođe tvrdoglav.

Zbog čega je osećao potrebu da odvuče tim u preterivanje? zapitao je Rusel, misleći na karikature proroka Muhameda koje je list objavio na naslovnoj strani pre četiri godine. Naslovna iz 2011. sa Muhamedom, na kojoj iznad karikature piše „100 udaraca bičem onome kome ovo nije smešno", imala je posledice koje je trebalo da ih upozore da će se ovako ne što dogoditi.

Bomba koja je bačena 2011. godine na redakciju je mene prestravila, ali Šarba očigledno nije, zbog čega je i narednih godina nastavio sa provokacijama, napisao je Rusel. Osnivač ovog lista zapitao se u kolumni da li je na kraju uopšte vredelo stvaranje ovakvog tipa lista.

Mislim da smo bili velike budale i da je pravljenje ovakvog lista bio veoma veliki rizik. Mislili smo da smo neuništivi. Godinama je „Šarli" bio izazov za nas, pokazalo se da se taj izazov svima obio o glavu rekao je osnivač. Ubrzo nakon objavljivanja Ruselove kolumne, stigao je i odgovor advokata lista „Šarli Ebdo" Ričarda Malka.

Reakcija advokata

Nije prošlo ni nedelju dana otkako je Šarb sahranjen, a gospodin Rusel ne nađe za shodno da izjavi saučešće porodicama, već ga posthumno napadne, napisao je Malk. Podsetimo, u terorističkom napadu na satirični nedeljnik „Šarli Ebdo" u sredu dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs