Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

20. 01. 2015

Makedonski novinar će pravdu tražiti u Strazburu

20.1.2015. (Danas; autor: M. Kojčić) - Nisam bio u mogućnosti da posetim svog klijenta u skopskom istražnom zatvoru Šuto Orizari, pošto tokom vikenda ništa ne radi, ali su mi članovi njegove porodice, koji su mu odneli lične stvari, preneli da je dobro, mada ga ni oni nisu videli, kaže za Danas Filip Medarski, advokat makedonskog novinara Tomislava Kežarovskog, koji je prema sudskoj odluci donetoj u četvrtak, odmah sledećeg dana prebačen iz kućnog pritvora u zatvor na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne.

Presuda je izazvala kritike i proteste njegovih kolega u regionu, kao i OEBSa i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Medarski, međutim, dodaje da je u zatvoru drugačiji režim, te su i „tamošnji uslovi bolji nego u pritvoru" u kojem je Kežarovski bio svojevremeno.

Mogućnost koju nudi pravosudni sistem Makedinije, navodi Medarski, jeste tzv. uslovni otpust.

„Uslovni otpust nalaže da kad optuženi odsluži pola kazne, ostatak može da odsluži na uslovnoj slobodi, ali da u tom periodu ne počini nova krivična dela. U suprotnom, automatski se aktivira cela kazna", kaže Medarski i dodaje da je krajnji cilj tima odbrane da se ceo slučaj izloži Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Svesrdno radimo na tome da iscrpimo sve pravne lekove koji su nam na raspolaganju da bi taj cilj ostvarili. Ukoliko se utvrdi da su optuženom povređena prava, ceo sudski postupak se mora ponoviti", naglašava Medarski.

Tomislav Kežarovski je oktobra 2013. u Skoplju osuđen na četiri i po godine zatvora zato što je 2008. objavio dva teksta u časopisu „Reporter 92", u kojima je otkrio identitet zaštićenog svedoka u slučaju ubistva, za koga se kasnije ispostavilo da je lažan.

Optuženi je posle presude šest meseci proveo u istražnom zatvoru, nakon čega su mu vlasti zbog međunarodnih pritisaka dozvolile da ostatak kazne služi u kućnom pritvoru.

Apelacioni sud je skratio kaznu na dve godine zatvora, s tim da Kežarovski umesto u kućnom pritvoru, ostatak kazne od tri meseca i deset dana odsluži u zatvoru. Makedonski novinari kažu da njihov kolega nije smeo biti osuđen zbog pisanja i sumnjaju da je presuda doneta pod političkim pritiskom. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs