Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

29. 01. 2015

Internet nije "javno mjesto"

29.1.2015. (Danas; autor: O.P.) - Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinara ocjenjuje neprihvatljivim prijedlog Vlade Republike Srpske da u novom zakonu o javnom redu i miru definiciju javnog mjesta proširi na internet i društvene mreže, s ciljem ograničavanja slobode izražavanja putem interneta, kao i kažnjavanja njihovih korisnika i posjetitelja visokim novčanim i zatvorskim kaznama.

Naglašava se da proširivanje definicije „javnog mjesta" iz stvarnog na virtualni svijet predstavlja najgrublji oblik pravnog nasilja nad slobodom izražavanja i zavođenje cenzure nad internetom, što je u direktnoj suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim slobodama.

U Udruženju navode da ti dokumenti, u najkraćem, promoviraju slobodu mišljenja i izražavanja, kao i primanja i prenošenja informacija i ideja „bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice".

Novinari podsjećaju Vladu RS kako Vijeće Evrope čak nalaže potpuno suprotna postupanja od rješenja kakva su predložena u novom zakonu o javnom redu i miru.

Ova evropska institucija, podvlači se, poziva vlade zemalja članica Vijeća Evrope da unapređuju slobodu izražavanja na internetu na način da donose zakone i praktične mjere koje će „spriječiti svaki oblik državne i privatne cenzure" nad internetom i društvenim mrežama.

U tom kontekstu, namjera Vlade RS-a da pravno osigura „zarobljavanje" interneta u javni prostor pod vlastitom kontrolom, u najmanju ruku kao da je riječ o Trgu Republike Srpske ili Trgu Krajine, a ne globalnoj svjetskoj i komunikacijskoj mreži, predstavlja postupak bez presedana, čije donošenje može rezultirati zatiranjem kritičkog mišljenja i propitivanja rada javne vlasti, kao i zabranu iznošenja stavova i ideja koje nisu po volji vladajućim strukturama u ovom entitetu ističe se u saopćenju.

Stoga Upravni odbor BH novinara poziva Vladu RS da hitno povuče iz parlamentarne procedure zakon o javnom redu i miru, te javno odustane od nedemokratskih mjera i postupanja suprotnih potrebama i interesima građana Republike Srpske. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs