Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

27. 01. 2015

Mijatović: Nacrt zakona pretnja slobodi izražavanja

27.1.2015. (Tanjug) - BEČ - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsedniku Skupštine Republike Srpske u kome upozorava da bi nacrt Zakona o javnom redu i miru, koji je na redu za usvajanje na narednom zasedanju skupštine, mogao da bude iskorišćen da ograniči slobodu izražavanja na društvenim mrežama.


Nacrtom Zakona o javnom redu i miru proširuje se defincija javnog mesta na društvene mreže, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Ukoliko zakon bude usvojen, na osnovu članova 7 i 8, remećenje javnog reda, prikazivanjem simbola, slika, crteža ili teksta koji sadrži neprikladne, uvredljive ili uznemiravajuće sadržaje, kao i vređanje ili upuštanje u nepristojno i drsko ponašanje, putem društvenih mreža predstavljaće prekršaj, navela je Mijatović.

"Time što se posebno uključuju društvene mreže u ovaj zakon, postoji opasnost da neodređeni termini, kao što je remećenje javnog reda i slični budu iskorišćeni da se kazni i ograniči sloboda izražavanja", rekla je Mijatović.

"Zvaničnicima bi moglo da bude ostavljeno da tumače šta se smatra uznemirujućim ili uvredljivim, što bi moglo da dovede do proizvoljnih ili pogrešnih optužbi", dodala je Mijatović.

Prema njenim rečima, sloboda izražavanja onlajn treba da bude prepuštena samoregulatornim telima i da samo u slučajevima podsticanja na nasilje, zakonske sankcije mogu da budu razmatrane kao odgovarajuća mera.

Mijatović je rekla da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u sprovođenju pravne analize kako bi se obezbedilo da zakon bude u skladu sa obavezama OEBS-a i međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Nacrt zakona buće na dnevnom redu Narodne skupštine RS 3. februara.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs