Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

17. 03. 2015

Pred hrvatskom vladom odluka o spajanju Hine i Hrt-a

17.3.2015. (Tanjug) - ZAGREB - Pred hrvatskom vladom je odluka o spajanju novinske agencije Hina i Hrvatske radiotelevizije (HRT), sa glavnim obrazloženjem da bi država tim potezom godišnje uštedela 16,6 miliona kuna (2,1 miliona evra).


Vladi je ovo spajanje predložilo Povereništvo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih lica s javnim ovlašćenjima, preneo je danas portal Poslovni dnevnik.

Svojevrsno telo koje traga za uštedama po institucijama, a okuplja predstavnike Ekonomskog instituta, Instituta za javne finansije i brojnih ministarstava, preciziralo je da bi država mogla da ostvari uštedu u budžetu, jer bi troškove od 16,6 miliona kuna pokrivao HRT iz radio-televizijske pretplate.

U dokumentu, do koga je došlo Udruženje za medijsku kulturu H-Alter, navedeno je i da bi pored te uštede ovim spajanjem HRT u postupku restrukturiranja mogao da učini suvišnim deo Hininih radnika, većinom predstavnika "rukovodećeg kadra".

Kako saznaje H-Alter, predstavnici novinske agencije Hina, HRT-a i Ministarstva kulture, koje je zaduženo za medijsku politiku, oštro su se usprotivili spajanju, mahom tvrdeći da će odluka dramatično uticati na autonomiju medija u vlasništvu države, kojima se finansijska samostalnost postavlja kao garancija nezavisnosti, propisana posebnim medijskim zakonima.

"Usvoji li se prijedlog, to će nesumnjivo značiti smrt novinske agencije, jer nema mogućnosti da ovo preživi. Predlogu ćemo se svakako usprotiviti na svim relevantnim državnim adresama", najavila je direktorka Hine, Branka Valentić.

Ova novinska agencija, posle gotovo osam godina, posluje u plusu i uredno servisira sve obaveze, nakon što je od 2013. sprovedeno restrukturiranje koje je uključivalo 20 odsto otpuštanja i penzionisanja radnika, dominantno iz pratećih službi, pa ih sada ima ukupno 124.

Hina se trenutno finansira od vlastitih prihoda, dakle nije finansirana direktno iz državnog budžeta, navela je Valentić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs