Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

19. 03. 2015

EFJ traži poništavanje otkaza dvema novinarkama HRT-a

19.3.2015. (NUNS) - Novinari, kao javne osobe, imaju pravo javnog istupanja, to je njihovo ustavno pravo, poručili su iz Europske federacije novinara generalnom direktoru Hrvatske radio televizije.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutijerez protestovao je zbog otkaza novinarkama Hrvatske radio televizija, zahtevajući od generalnog direktora hrvatskog javnog servisa Gorana Radmana da novinarke Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić vrati na posao.

''U ime Europske federacije novinara, koje predstavlja više od 320 hiljada novinara širom Evrope, pridružujemo se našim hrvatskim kolegama, Hrvatkom novinarskom društvu, u protestima zbog otpuštanja dveju HRT-ovih novinarki, Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić. EFJ traži da ponovno razmotrite svoju odluku. Čini se da ste takvu odluku zasnovali na HRT-ovom etičkom kodeksu koje zaposlenicima zabranjuje da javno govore bez dozvole nadređenih. Trebalo bi da shvatite da novinari, kao javne osobe, imaju pravo da javno istupaju i slobodno izražavaju svoje mišljenje. To je njihovo ustavno pravo, kako je navedeno u članu 38 Ustava Hrvatske. Elizabeta Gojan je bila meta nekorektne i pristrane kritike. Nije imala drugog izbora nego da se brani, jer je nisu zaštitili nadređeni. Rečeno nam je da je Hloverka Novak Srzić organizovala akciju potpisivanja peticije protiv svoje kolegice Elizabete Gojan. Obe novinarke su sada u postupku otpuštanja. EFJ snažno podržava HND-ove stavove protiv otkaza obema koleginicama'', navodi Gutijerez u pismu generalnom direktora HRT-a Goranu Radmanu.

 

EFJ je najavio da će ovaj slučaj prijaviti predsedniku EBU-a (European Broadcasting Union) i potpredsjedniku Europske komisije za osnova prava.
Otpuštanju novinarki Srzić i Gojan poslednjih dana usprotivili su se Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikata novinara Hrvatske, organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme 112 i mnogi drugi. 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs