Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

31. 03. 2015

OEBS: FR preti slobodi izražavanja

31.3.2015. (Tanjug) - OEBS upozorava da odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske da blokira pet internet stranica predstavljaju pretnju po slobodu izražavanja.

To je navela predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović, nakon odluke da se blokiraju portali pod optužbom da promovišu terorizam.

"Blokiranje stranica bez sudskog nadzora može ugroziti slobodu izražavanja i medija, i ujedno predstavlja jasan rizik cenzure onlajn sadržaja od strane političkih tela", istakla je Mijatović u saopštenju.

Mijatović je pozvala francuske vlasti da ponovo razmotre delove zakona protiv terorizma, koji omogućavaju blokiranje sajtova.

Predstavnik za slobodu medija OEBS je navela da zakoni za borbu protiv terorizma ne treba da ograniče slobodu govora uvođenjem pojmova koji su nejasni ili vode ka represiji slobodnog izražavanja.

Mijatović je ujedno sa zabrinutošću ukazala na zakonodavnu debatu u više zemalja OEBS u vezi mera koje bi mogle imati sličan uticaj na slobodu izražavanja.

To, kako se navodi u saopštenju, obuhvata kriviči zakon koji je prošao u Sspaniji, a koji se tiče pristupa i širenju ekstremističkog sadržaja, kao i pojedine odredbe u nacrtu zakona C51 u Kanadi.

"Pozivam sve zemlje članice OEBS da budu obazrive i uzdrže se prilikom usvajanja antiterorističkog zakona kako ne bi ugrozio slobodu izražavanja i medija", poručila je Mijatović.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs