Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

06. 04. 2015

Najduži štrajk u istoriji francuskog radija

6.4.2015. (AFP, EurActiv.rs) - Najveća francuska radijska grupa Radio Frans ušla je 6. aprila u 19. dan štrajka, najdužeg u istoriji. Štrajkači žele da zaštite radna mesta a rukovodstvu zameraju da gleda isključivo isplativost dok s druge strane nepotrebno troši. Postoji opasnost da se sukob zaoštri ove sedmice jer uprava treba da predstavi plan za smanjenje broja zaposlenih. Štrajk koji je započet 19. marta, ovu grupu košta milion evra sedmično.

 

Radio Frans čine Frans inter - opšti radio, Frans info - informativna stanica, Frans kultura - posvećen kulturnim sadržajima, Frans muzika - sa akcentom na klasičnu muziku i džez, Frans ble (bleu, u značenju plavo) - mreža lokalnih radio-stanica, Fip - najmanja stanica Radio Fransa, čiji program se pretežno sastoji od muzike, uz informacije o stanju na putevima i vesti iz kulture, uz kratke preglede opštih vesti, i Le muv, posvećen mladima.

Grupa Radio Frans ima 4.300 zaposlenih i 13,5 miliona slušalaca.

Štrajkači žele da zaštite radna mesta, a navode i da strahuju da uprava, koja po njihovim rečima u prvi plan postavlja isplativost, naruši Radio Fransu karakter javnog servisa. Država obezbeđuje 90% sedstava ove grupe, kroz porez koji pojedinci plaćaju za audiovizuelne usluge.

Generalni direktor grupe Matje Gale predstaviće 8. aprila na vanrednom sastanku glavnog odbora preduzeća strateški plan, koji uključuje više mera uštede za poboljšanje stanja na računu Radio Fransa. Ove godine račun je u minusu 21,3 miliona evra.

Među merama je plan dobrovoljnog odlaska zaposlenih, pre svega starijih radnika, uz kreiranje 50 radnih mesta za zanimanja koja do sada nisu postojala na Radio Fransu. Sindikati unapred odbacuju plan za smanjenje zaposlenih.

Jedan od uzroka potrebe za smanjenjem radna mesta su, kako ih zaposleni nazivaju, faraonski radovi na renoviranju čuvenog doma Radio Fransa, koji se naziva i okruglom kućom, na obali Sene u Parizu, u šta je već uloženo skoro pola milijarde evra.

Predsednik Udruženja novinara Radio Fransa Lidovik Pjeteni ocenio je da je taj plan "apsurdan" jer njme nisu obuhvaćena "neproduktivna" radna mesta koja su skupa.

Zato postoji opasnost da se štrajk, koji je za sada produžen do 7. aprila ujutru, nastavi najmanje do kraja sedmice, procenjuju predstavnici sindikata. "Ne vidim kako da izbegnemo zaoštravanje sa planom za smanjenje broja radnih mesta", rekao je jedan od sindikalaca.

Nacionalni sindikat novinara, koji je u štrajku učestvovao samo 3. aprila, mogao bi se uključiti već dan nakon iznošenja plana za smanjenje broja radnih mesta ove sedmice.

Sindikati kao način za izlazak iz ćorsokaka, traže posrednika, ali za sada nisu dobili odgovor. Ministarka kulture Fler Peleren ocenila je 3. aprila da direktor Radio Fransa Metje Gale "ima sve karte u rukama" za okončanje sukoba.

Deo sindikata i zaposlenih međutim smatra da je ovaj 38-godišnji direktor diskreditovan nakon otkrića o troškovima za renoviranje njegove kancelarije, za šta se javno izvinio, kao i zbog zapošljavanja savetnika za imidž.

Skupština zaposlenih je 3. aprila izglasala nepoverenje Galeu i zatražila ostavku, ali je on isključio tu mogućost.

"Matje Gale rasipa javni novac za svoj imidž i svoj lični komfor, umesto da se angažuje na imidžu Radio Fransa. On je možda osvojio (regulatorno telo) CSA svojom 'modernošću', mi smo zapanjeni njegovom nebrigom", napisali su štrajkači u tekstu u dnevniku Mond 4. aprila.

"Govore nam o formatima a ne o sadržaju, o markama umesto o identitetu stanica, o novcu umesto o bogatstvu", naveli su oni u tekstu.

Gnev raste i u mreži radio stanica Frans ble, koji čini 44 lokalnih stanica. One odbijaju razmenu programa zbog štednje i smatraju da bi stanice time izgubile identitet. Ovakvo "udruživanje" koje zastupa Gale je jedan od osnovnih motiva za štrajk.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs