Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

09. 04. 2015

Mijatović: Živimo u teško doba po slobodu izražavanja

9.4.2015. (Tanjug) - BEČ - Predstavnik za slobodu medija OEBS Dunja Mijatović ocenila je, u intervjuu koji danas objavljuje bečki "Standard", da sveukupno posmatrano živimo u vreme koje nije dobro po slobodu izražavanja, a da je u zemlje zapadnog Balkana, dve decenije posla rata, situacija poražavajuća iako su mnogi dobri zakoni usvojeni, ali gotovo da "Na prostoru bivše Jugoslavije, pre svega u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, 20 godina posle rata, situacija je poražavajuća... Dobri zakoni su usvojeni, ali gotovo da nisu primenjeni. Nedostaje politička volja mnogih vlada na Balkanu", objasnila je Mijatović u intervjuu bečkom dnevniku na konstataciju da nezavisnost i slobodno izveštavanje za novinare na Balkanu i ove godine znače svakodnevnu borbu.


Ona je dodala da smatra da se EU s tim u vezi ophodi uzdržano.

"To možda zvuči oštro, ali diplomatskim rečnikom ne napredujemo. Ubistva novinara ostaju nerasvetljena i nekažnjena. Novinarima se preti i bivaju napadani. Državne stanice još uvek nisu postali javni servisi", kritikovala je Mijatović.

Prema njenim rečima postoji mnogi izvanrednih primera, kao što su Savet za medije u BiH i dobri zakoni u Srbiji.

"Dobri koraci ali još uvek nedovoljni za zdravo medijsko okruženje, koje je mnogim zemljama Balkana i te kako potrebno. Mnogi političari ne mogu, ili ne žele da se oslobode njihovog uticaja na medije. To je po njih možda bolno, ali je put demokratije. Potrebno je više istraživačkog novinarstva i jasne, kritičke distance ka politici", poručila je Mijatović.

Istakla je da njena kancelarija, zbog sveukupnog stanja, ima poseban zadatak da se pobrine, i to ne samo u zemljama u kojima je trenutno veoma prisutna, kao što su Ukrajina, Rusija, Centralna Azija, Kavkaz ili na Balkanu, već i u SAD, Kanadi i zemljama EU.

Upitana da li je tačno da administracija predsednika SAD Baraka Obame više nego bilo koja ranija vlast, ograničava slobodu medija i izjašnjavanja, Mijatović je kazala da je ta administracija preduzela mnoge pogrešne korake, i da je protiv svakog protestovala.

Tako je, prema njenim rečima, jednom novinaru "Njujork tajmsa" pretila zatvorska kazna zato što se protivio da sudu oda izvor, ali nakon više protesta ipak su se prisetili da osnovni zakon SAD garantuje slobodu govora i medija.

"Ne mogu da merim stepen slobode izjašnjavanja i njeno ograničavanje. Pratim rad nevladinih organizacija kao što su Reporteri bez granica ili Fridom haus. Ali radim drugačije. Ja podižem svoj glas kada vidim jedan problem. Ne pravim rang liste i ne poredim zemlje. Ne možete porediti slobodu izražavanja u SAD, Švedskoj ili BiH", kazala je Mijatović.

Upitana za delovanje Islamske države protiv novinara ona je podsetila da Sirija i Irak nisu deo OEBS-a, ali da sledi tamošnje događaje i stravična ubistva, i da se o njima izjašnjava.

"Jedno težište mog rada je Ukrajina. Ne prođe gotovo ni nedelja da ne podižem svoj glas u korist bezbednosti novinara i protiv tlačenja nezavisnih medija. Ono što se događa u Ukrajini, kako ruski državni mediji bivaju zloupotrebljeni kao propagandni instrument, može da se odrazi na mnoge zemlje - Moldaviju, Belorusiju, Gruziju i mnoge druge", objasnila je Mijatović.

Podsetilda da dolazi iz BiH i da je verovala da je prošlo vreme manipulacije medijima.

"Međutim kao što je ranije činio režim Slobodana Miloševića mediji se ponovo zloupotrebljavaju kako bi se sejala mržnja među ljudima. Pokušavamo sve da pomažemo novinarima i medijima u odbrani nezavisnosti u konfliktu u Ukrajini", poručila je Mijatović.

U vezi sa nacrtom Direktive EU o internim informacijama preduzeća, ona je ocenila da, kako je trenutno formulisana, može jasno ograničiti slobode medija.

Mijatović je kazala da su pojedine definicije nejasne, dodajući da se radi o javnim interesima, a što je u javnom interesu moraju da određuju novinari.

Govoreći o slobodi medija u Evropi 2015, Mijatović je kazala da se prevashodno misli na napade na "Šarli ebdo" u Parizu i diskusiju u Kopenhagenu, koji su istovremeno bili napad na demokratske vrednosti, ali i slobode svakog pojedinca.

To su bili najbrutalniji napadi na slobodu medija od uspostavljanja institucija predstavnika za slobodu medija OEBS, konstatovala je ona.

"Očigledno nedovoljno pazimo na slobodu štampe u Evropi, jer je imamo. U demokratijama smatramo slobodu izjašnjavanja nečim sasvim nornalnim, i tek kada biva napadnuta ili ograničena primetimo koliko je značajna i vredna", podvukla je Mijatović.

U vezi zatvaranja sajtova u Francuskoj u sklopu borbe protiv terorizma, ona je kazala da se zakoni za borbu protiv terorizma brzo pišu i usvajaju, i da se uvek mora podsećati da se njima ograničavaju slobode izjašnjavanja.

"Očekujem da demokratije budu besprekoran primer. Svaki pogrešan korak s njihove strane skreće demokratije u razvoju sa tog puta", upozorila je Mijatović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs