Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

04. 05. 2015

Otpušteno 500 iz medija

4.5.2015. (FoNet, UNS) - Sindikat medija Crne Gore saopštio da je u poslednje tri godine otpušteno 500 medijskih ranika, da crnogorski mediji sve teže posluju, da vlasnici teret krize i dalje prebacuju na zaposlene kroz smanjenje ionako niskih plata, otpuštanje i izbegavanje ugovora na neodređeno vreme.

Povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, Sindikat medija je pozvao članstvo, kao i sve zaposlene u medijima, da sutra od 11.55 do 12.00 sati simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" upozore čitaoce, gledaoce i slušaoce na svoj sve lošiji položaj i iskažu solidarnost sa kolegama i koleginicama.

"Smanjenje broja zaposlenih u medijima je nastavljeno i ove godine... Takođe je nastavljen trend zatvaranja medija, ugašeni su NTV Montena i Blic Montenegro dok je u radiju Elmag uveden stečaj, broj zaposlenih u dnevniku Pobjeda je prepolovljen nakon prošlogodišnjeg stečaja, a slično je stanje i u brojnim komercijalnim medijima koji su, u velikom broju, pred stečajem", saopšteno je iz Sindikata medija.

Dodaje se da je veliki broj zaposlenih u medijima osiguran na minimalne zarade, dok ostatak novca primaju "na ruke", poreze i doprinose malo koji medij uplaćuje svojim zaposlenima iako ih primoravaju da rade prekovremeno i tokom praznika što im, takođe, novčano ne nadoknađuju.

Prosečna zarada u sektoru medija je ispod državnog proseka i ne omogućava pristojan život", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

Po njihovim rečima, prema poslednim podacima Centralne banke Crne Gore najmanje 15 medija ima blokran račun, neki od njih i godinama.

"Rad tih medija je svakako otežan i sve to u narednom periodu može dovesti do gašenja još nekih medija i nove serije otkaza", piše u saopštenju.

Sindikat medija apeluje na zaposlene u medijima da budu solidarni i da svojim poslodavcima udruženo ukazuju na kršenja zakona kojima su izloženi na svojim radnim mestima te da bore za bolje i profesionalnije medije.

"Od poslodavaca, bez obzira da li su u pitanju privatni mediji ili oni koji se finansiraju iz državnih ili opštinsikih budžeta, očekujemo da počnu da poštuju svoje zaposlene, izmiruju obaveze koje imaju prema njima i poprave im uslove rada", navodi Sindikat.

U saopštenju se apeluje na predstavnike institucija Evropske unije u Crnoj Gori i ambasada da pomognu u zaštiti radnih prava i da obrate pažnju i na taj segment slobode medija.

Podseća se da 3. maja 1993. godine Generalna skupština UN proglasila Dan slobode medija kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs