Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

20. 03. 2005

Antena M – dobitnik glavne nagrade OneWorld Radio SEE

OneWorld Radio SEE sa zadovoljstvom objavljuje da je dobitnik glavne nagrade za 2004. godinu Radio Antena M iz Podgorice, koja je ujedno dobitnik i nagrade za najbolju stanicu koja producira program na južnoslavenskim jezicima. Nagradu za najbolju od radio stanica čiji je program na albanskom jeziku je Radio Tema iz Uroševca/Ferizaja, dok je tu titulu u okviru stanica sa programom na makedonskom zaslužio Kanal 77 iz Štipa.

OneWorld Radio SEE je u petoj godini uspešne saradnje sa radio stanicama širom regiona jugoistočne Evrope ustanovio nagradu koju će godišnje dodeljivati stanicama koje svojim celokupnim izvještavanjem i prilozima ponudjenim za razmjenu mogu biti primer kvalitetnog izveštavanja i pokrivanja tema ljudskih prava i održivog razvoja. Ideja nagrade je da ohrabri radio stanice da profesionalnim izveštavanjima produbi i svest svojih slušalaca o potrebi zaštite ljudskih prava, socijalne pravde i mira, da omogući interetnički dijalog u regionu, te da pokaže u kolikoj mjeri tome doprinosi medijski profesionalizam.

S obzirom da OneWorld Radio SEE ima 4 lokalne jezičke edicije – albansku, južnoslavensku grupu jezika, makedonsku i romsku, nagradu će dobijati najzaslužnija stanica iz svake edicije od kojih će jedna dobijati i glavnu nagradu – godišnju nagradu OneWorld Radio SEE za doprinos profesionalizaciji izveštavanja o ljudskim pravima i održivom razvoju.

Uz pomoć naših najaktivnijih partnera Radijske mreže Jugoistočne Evrope (SEERN) iz Sarajeva, koja je pratila i procjenjivala sadržaj u svim edicijama tokom cijele godine, ove godine smo odlučili da nagrade budu dodijeljene upravo ovim stanicama.

Osnovni kriteriji za dodelu nagrade bili su da je radio stanica članica OneWorld Radio SEE mreze i da je postavila najmanje 5 priloga u toku godine. Priloge stanica koje su ispunjavale osnovne kriterije potom je procjenjivao stručni evaluacijski tim SEERN i OneWorld Radio SEE te razmatrao koje stanice su i u kojoj mjeri profesionalno, stručno i u kontinuitetu pokazale kvalitet izvještavanja. Tehničke karakteristike postavljenih audio priloga nisu ni u jednom slučaju bile presudne mada su doprinijele opštem utisku profesionalnosti s kojom se njegovoj izradi pristupalo.

OneWorld Radio SEE i čitav tim koji radi na OneWorld SEE portalu ovom prilikom čestita svim nagrađenim stanicama i njihovim zaposlenima, posebno na trudu i naporima koje su uložili u svoju produkciju, a samim tim i u ovu nagradu. Ovom prilikom se zahvaljujemo i svim ostalim radio stanicama koje učestvuju u našoj audio razmjeni, a koje ovog puta nisu mogle biti nagradjene, ali kojima preostaje puno narednih godina naše buduće saradnje.

Nagrade i plakete dobitnicima biće uručene u toku mjeseca aprila, na prigodnim svječanostima u gradovima u kojima se nalaze nagrađene stanice.

Tim OneWorld Radio SEE

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs