Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

28. 09. 2012

TRIDESET ŠESTI MONITORING IZVEŠTAJ

Avgust 2012 - Medijska scena Srbije

Na osnovu pravnog monitoringa sprovedenog u ovom periodu, monitoring tim u Zaključku svog Trideset šestog Monitoring Izveštaja ocenjuje da su u medijskom sektoru neophodne hitne promene, jer se, u protivnom, može desiti da Srbija ostane bez medija, kako elektronskih, tako i štampanih. Ovu svoju ocenu, monitoring tim zasniva na sledećim nalazima:

Mediji i novinari su i u ovom periodu bili meta različitih pritisaka i napada, koji ukazuju na nezadovoljavajući nivo ostvarivanja slobode izražavanja i slobode medija. Autori Izveštaja analiziraju tri slučaja - seriju saopštenja SNS-a, vodeće stranke vladajuće koalicije, kojima su mediji kontinuirano bili optuživani za laži, neistine, izmišljotine, falsifikovanje stvarnosti, poslušništvo i podršku bivšem režimu; fizički napad na novinarsku TV ekipu na javnom događaju s kog  je izveštavala; uvrede i pretnje narodnog poslanika upućene novinaru zbog njegovog teksta koji nema direktne veze, ni s tim poslanikom, ni s njegovim radom, već posredno sa njegovom suprugom. Sva tri slučaja imaju ili mogu imati značajne posledice, ne samo na rad konkretnih medija i novinara, nego i generalno, na obavljanje novinarskog posla i funkcionisanje medija u Srbiji, na koje ukazuje monitoring tim u delu Izveštaja koji se odnosi na slobodu izražavanja. U istom delu Izveštaja, autori analiziraju i tri sudska postupka - prvi, koji je rezultirao pomilovanjem novinara od strane predsednika države, a ukazuje na neophodnost dekriminalizacije klevete i uvrede; drugi, kao primer dobre prakse sudova u medijskim slučajevima, konkretno - Apelacionog suda u Beogradu koji svojim odlukama u poslednje vreme podiže standarde zaštite slobode izražavanja u zemlji, a odnosi se na pitanje odgovornosti novinara za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda, prouzrokovane objavljivanjem informacije; treći je primer loše prakse sudova u medijskim slučajevima, koji ukazuje da naši sudovi i dalje ne razlikuju vrednosni sud i činjenični iskaz, zbog čega medijski profesionalci trpe posledice.

Problem netransparentnosti medijskog vlasništva u Srbiji, bio je aktuelan i u ovom periodu. Autori Izveštaja se njime bave u delu monitoring implementacije postojećih zakona, povodom slučaja koji je nastao kada je jedan Internet portal preneo fotografiju originalno objavljenu na jednom Twitter nalogu. S tim u vezi, autori analiziraju efekat onih nekoliko preostalih odredaba spornog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, iz 2009.g, koje Ustavni sud nije proglasio neustavnim, a tiču se pitanja transparentnosti medijskog vlasništva. Predmet analize je bila i implementacija Zakona o radiodifuziji, odnosno pitanje ovlašćenja regulatornih tela - RRA i Ratela, u pogledu regulacije/sankcionisanja razlike u nivou tona između različitih delova programa, a povodom učestalih pritužbi građana RRA-u zbog preglasnih reklama na televiziji. U ovom delu Izveštaja je analizirana i primena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i drugih relevantnih propisa, zbog konkretnog slučaja, ali i prakse pojedinih medija da оbјаvlјuju pоdаtke kојimа sе оmоgućаvа prеpоznаvаnjе mаlоlеtnih žrtаvа krivičnih dеlа i dodatno nanosi bol i njima i njihovim porodicama.

Medijska regulativa i dalje nije u fokusu novih vlasti, tako da nijedan zakon od značaja za medije nije donet, niti stavljen na javnu raspravu. Stoga se, u delu Izveštaja o usvajanju novih zakona, autori bave pojavom medijskog licitiranja budućim rešenjima nekih od pitanja od značaja za medijski sektor,  a koja imaju veze sa medijskom regulativom, kao što su - pitanje TV pretplate i finansiranja javnih servisa ili formiranja regionalnih javnih servisa, pri čemu ukazuju na štetnost vođenja ovakvih nekompetentnih debata o tako važnim pitanjima za medijski sektor.

Rezultati monitoringa rada nadležnih organa su pokazali da njihove aktivnosti nisu ni u ovom periodu doprinele poboljšanju medijske situacije. Autori u ovom delu Izveštaja pišu o imenovanju pomoćnika ministra kulture i informisanja u sektoru za medije i razlozima zbog kojih je njegovo imenovanje na tu funkciju izazvalo kontroverze u javnosti; o novom konkursu RRA za izdavanje dozvola za emitovanje programa, ali i o velikom broju medija kojima su dozvole u poslednjih 5 meseci oduzete ili protiv kojih je u toku postupak za oduzimanje dozvola zbog neplaćanja naknade za emitovanje programa, analizirajući koliko je i sam Zakon o radiodifuziji doveo do toga; o novim pregovorima OFPS-a, koje, zajedno sa organizacijom PI, vodi sa različitim korisnicima predmeta njihove zaštite radi postizanja sporazuma o tarifama.

Ni u oblasti digitalizacije medija nije bilo nikakvog pomaka u ovom periodu, izuzev što novi državni sekretar u nadležnom ministarstvu, pored optimizma kojeg je pokazivala i njegova prethodnica, otvoreno govori o onome što država tek treba da uradi i o onome što još nije uradila, a davno je trebalo, što može da upućuje na promenu odnosa vlasti prema ovom pitanju.

Međutim, završetak procesa privatizacije medija je pitanje o kojem i nove vlasti ćute, dok novinari i njihovi sindikati rešenje za tešku situaciju u medijskom sektoru vide i traže samo u poništaju privatizacije i vraćanju privatizovanih medija na državne jasle, za šta im je, u ovom periodu, kao opravdanje poslužio još jedan slučaj propasti privatizovanog medija. O tome autori pišu u delu Izveštaja koji se odnosi na proces privatizacije i ukazuju zbog čega su takvi zahtevi pogrešni i kakvi bi oni trebalo da budu da bi zaista bili u interesu medijskog sektora. 

Trideset šesti Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Realizaciju projekta "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs